Infoklinika: Šta je sindrom nemirnih nogu? Možda prepoznajete ove simptome…

by | 20 februara, 2017

Ova rubrika, koju na našem portalu možete pratiti svakog ponedeljka od 12 h, realizovana je u saradnji sa emisijom Infoklinika koja se emituje nedeljom od 11 sati na kanalu Pink 3.

Osobe koje pate od ovog sindroma imaju neprijatan osećaj u nogama kada legnu da spavaju i, iako je uzrok uglavnom nepoznat, jednostavno je izlečiti se. Evo i kako…

Foto: Thinkstock

Osećaj da morate da pokrenete noge nakon što legnete u krevet, ili bridenje, žmarci, peckanje znaci su da možda patite od sindroma nemirnih nogu. Simptomi su jasni i sa sobom povlače nekoliko posledica, pogotovo što se osećaj nemirnih nogu javlja uglavnom noću.

„Takav osećaj otežava uspavljivanje, a često dovodi i do prevremenog buđenja, remećenja arhitekture sna. To izaziva dalje komplikacije vezane za spavanje, kao što su pojačana dnevna pospanost i umor„, kaže za emisiju Infoklinika dr Miodrag Manigoda, neurolog iz DZ Medigroup.

Pročitajte i… Ko je najbolji ginekolog u Srbiji, po mišljenju pacijentkinja?

Obično ne postoji jasan razlog za pojavu ovog problema. Tek ponekad je uzrok uočljiv – kao što je neunošenje dovoljno gvožđa. Žene često imaju nemirne noge za vreme trudnoće. „Osim genetske predispozicije, pri čemu još uvek ne možemo da definišemo konkretan gen, kao doprinoseći faktori za pojavu sindroma nemirnih nogu mogu da se jave i mnogi drugi poremećaji: obolevanje perifernih nerava, hronična insuficijencija bubrega, Parkinsonova bolest…“, objašnjava dr Manigoda.

Pročitajte i… Apel za pomoć Danijeli koja je sedam godina u budnoj komi

Sindrom nemirnih nogu nije lako dijagnostifikovati, s obzirom na to da se s tim poremećajem prepliću oni vezani sa snom pa se mora pristupiti metodama poput noćne polisomnografije, aparatom kojim se dijagnostikuju gotovo sve vrste poremećaja spavanja.

Lečenje je, srećom, jednostavnije.

Dr Manigoda savetuje: „Kod lakših oblika, kod kojih simptomi nisu previše izraženi, potrebno je uvek u isto vreme odlaziti na spavanje, paziti da to nije prekasno, tj. poštovati biološki časovnik. Poželjno je i obaviti relaksirajuće rituale, poput tuširanja i masiranja, hladnih ili toplih kupki…“ Kada su simptomi ozbiljniji, lekovi su ti koji mogu pomoći da se kontrolišu pokreti nogu i da se zaspi.

Pogledajte novu emisiju Infoklinika:

Pročitajte i… Imate li sindrom nervoznog srca? Ova pitanja to mogu otkriti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.