Categories ZDRAVLJE

Mit o gojenju u koji svi verujemo konačno pada u zaborav

Kada primetimo da se malo više gojimo i imamo potrebu da jedemo više nego inače, jednostavno prokomentarišemo da nam se proširio želudac. Međutim, da li se želudac zaista može proširiti i o čemu se zapravo radi kada nam je potrebno više hrane da se zasitimo?

Želudac je elastičan, mišićav organ i kada u njega unesemo veću količinu hrane ili tećnosti, proširi se kako bi u njega stalo sve što smo pojeli, ali želudac se proširi samo privremeno. Nakon što ono što smo konzumirali prođe kroz želudac i nastavi se varenje, želudac se počinje smanjivati, odnosno vraća se u normalnu veličinu.

ŽELUDAC SE MOŽE POVEĆATI I DO TRI PUTA!

Dakle, ako se pitate može li se želudac proširiti ili smanjiti u zavisnosti od toga koliko jedemo, odgovor je sledeći: povremeno prejedanje neće trajno proširiti želudac i nećete biti gladniji. Ipak, neka istraživanja tvrde da smanjeni unos hrane s vremenom može smanjiti kapacitet želuca. Dakle, nije tačno da nam se poveća ili smanji želudac, već se poveća ili smanji elastičnost želuca.

Prazan želudac je kao organ uvijek iste veličine i ima zapremninu od samo 75 mililitara, ali elastičan je kao balon i može višestruko povećati svoj volumen. Konzumacijom hrane on može da se proširi do zapremine od 1 do 2 litra.

Pročitajte i…Stalno vam se jede nešto slatko: 3 saveta za kontrolisan unos šećera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA