Marihuana budi želju za grickalicama, postoje naučni dokazi

by | 20 februara, 2015

Tako nekako. Prema rezultatima nove studije marihuana preuzima kontrolu nad delovima mozga koji su zaduženi za apetit. Naime, marihuana budi želju za grickalicama. Evo kako…

Kara Delevinj za "Love Magazine"

Kara Delevinj za „Love Magazine“

Prema istraživanju, objavljenom u magazinu „Natural“ kanabis preusmerava aktivnost moždanih ćelija čiji je zadatak da potiskuju apetit.

Istraživači s Jejla analizirali su moždane ćelije miševa kako bi ustanovili na koji način marihuana utiče na mozak. Umesto da jednostavno isključi moždane ćelije koje pružaju osećaj sitosti, marihuana utiče na mozak sasvim suprotno.

Kada se kanabinoidi (aktivni sastojci u marihuani) povežu s receptorima u mozgu, ćelije počnu da luče endorfin (enzim koji nas usrećuje). Endorfin putuje u hipotalamus, žlezdu koja reguliše emocije i stimuliše apetit. Zato, čak i ako ste siti, nastavićete da žvaćete.

„Iznendaili smo se kada smo shvatili da se neuroni, za koje smo mislili da su odgovorni za smanjenje apetita, prilikom korišćenja marihuane aktiviraju i pospešuju glad, čak i ukoliko je osoba sita. To zbunjuje centralni nervni sistem“, izjavio je vođa istraživanja Tamas Horvat.

Naime, marihuana ima moć da preusmeri rad moždanih ćelija. Ovo otkriće može podstaći revoluciju u medicini.

Autor: Đurđa Stanišić
Foto: theblondesalad.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.