Categories Prevencija

Ovo su bolesti koje se mogu javiti usled preteranog umora!

Umor i neispavanost veoma je teško “izmeriti”. Ako neko tvrdi da je umoran zbog prekomernog posla, nikako ne možemo da ustanovimo vremenski rok kada će ga to proći. Zbog toga se često javljaju neželjeni simptomi, pa i bolesti, koji su ishod upravo čestog osećaja umora.

Guliver/Getty Images
Guliver/Getty Images

Ane Kapola, vođa studije na Univerzitetu u Pensilvaniji, na smeru za endokrinologiju, dijabetes i metabolizam, objašnjava da je umor posebno teško izmeriti jer neko to stanje opisuje kao da ne može da se naspava, drugi da ne može da vežba jednako dugo kao pre, dok treći nemaju više energije za čitav dan pun aktivnosti. Umor ima mnogo lica i doktori ističu da osim fizičkog, postoji i emocionalni i psihološki umor.

– Ljudi često podcenjuju psihološki stres i niske nivoe energije, ali kad jednom stres prođe, shvate koliko ih je sve to iscpelo – naglašava Kapola.

Maglovite misli i bolovi neki su od simptoma hroničnog umora

Ako svaki dnevni zadatak – od ustajanja, odlaska na posao do vežbanja – postaje naporan do neizdrživ, možda je reč o sindromu hroničnog umora. One koje pogodi ta bolest muče i bolovi, maglovite misli, što su takođe uobičajeni simptomi ovog sindroma. Stručnjaci smatraju da ovo stanje može imati veze s nekim upalama koje su izmakle nadzoru.

Pročitajte i… Sedam simptoma putem kojih vam telo poručuje da morate odmah da “pauzirate” sa šećerom

Na šta bi još trebalo da pripazite, proverite na sledećoj strani…

2 komentara

  1. Ljdui toliko rade i sa toliko se obaveza susreću da nije ni čudo što su stalno umorni. Nema to veze sa bolestima

  2. Naravno da ima veze i sa bolestima,kako ne bi imao?Ali je hronican umor sam po sebi postao oboljenje modernog doba,sada su nam i klinci bezvoljni i umorni,a sve zbog nacina zivota,ishrane,zracenja ekrana,”nepovezanosti” sa prirodom i onim sto nam ona nesebicno daruje,totalno neaktivnoscu kako fizickom,tako i na radu na sebi iznutra;-)Svakako da evropsko radno vreme iznuruje,ali cemu sve ako nemamo ni 15 min vremena,vise snage,ne mora duze za razgovor sa detetom,za “saslusati” partnera,za poziv roditeljima i ono najvaznije,a najjednostavnije “kako si”,za mazenje sa kucnim ljubimcem…a o razgovoru sa sobom i odgovoru na sopstvene potrebe, da ne govorim…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA