Categories ZDRAVLJE

Reč stručnjaka: Pet razloga zbog kojih vas boli stomak

RAZLOG #3 – UVEK REAGUJETE ŽELUCEM!

Ukoliko već tri meseca (ili duže) osećate bolove u crevima, možda patite od tegoba koje se u medicini nazivaju sindrom iritacije želuca, a javljaju se kod svake pete žene. Ovo stanje karakterišu osećaj nadutosti, gasovi i naizmenične faze proliva i opstipacije, koje nastaju kao posledica i najmanje izmene ishrane u periodima pojačanog stresa. U narodu se ovaj problem najčešće naziva “nervoza želuca”. Tražite od lekara specijaliste da vam uradi test na IgG antitela (iz krvi) kojim se utvrđuje osetljivost (netolerancija) na određenu vrstu hrane. Jedna britanska studija pokazuje da eliminacija pojedinih namirnica iz svakodnevne ishrane, zasnovana na rezultatima ovog testa, znatno ublažava simptome.

 

Druge studije pokazuju da su kapsule ulja mente vrlo efikasne u treapiji iritacije želuca. Ukoliko su tegobe koje osećate blaže prirode, ove dve strategije (eliminisanje određenih namirnica iz ishrane i konzumiranje kapsula mentinog ulja) rešiće vaš problem. U težim slučajevima koji prate izraženi simptomi, lekar će najverovatnije prepisati medikament koji reguliše kretanje sadržaja creva. Specijalista će verovatno preporučiti i određene izmene u ishrani, kao i primenu tehnika opuštanja (kao što je joga).

 

RAZLOG #4 – KORISTITE ŽVAKACU GUMU DA NE BISTE JELI

Verovali ili ne, žvakanje gume je jedan od osnovnih uzroka stomacnih tegoba. Zašto? Zato što cesto, dok žvaćete gumu, progutate i dosta vazduha koji uzrokuje pojavu gasova i nadimanja, kažu lekari. Osim toga, veliki broj žvaka bez šećera sadrži veštački zaslađivač sorbitol koji, i u najmanjoj količini, može da doprinese pojavi gasova. Sorbitol odvlači vodu u debelo crevo, što može da izazove nadutost, a ako je količina tečnosti izuzetno velika, čak i dijareju. U jednoj američkoj studiji utvrđeno je da samo 10 g sorbitola (nekoliko žvaka ili bombona bez šećera) može da izazove pojavu simptoma, dok 20 g uzrokuje grčeve i proliv. U ostale sastojke proizvoda bez šećera koje treba da izbegavate, spadaju maltitol, manitol i ksilitol (xylitol). Najčešće ćete ih pronaći u sastavu žvakaćih guma i proizvoda sa sniženim procentom ugljenih hidrata (ponekad su označeni na pakovanju kao “šećerni alkoholi”).

Ne mešajte ljubav i ljubomoru: Upozoravajući znakovi da imate posla sa partnerom koji želi da vas kontroliše

1 komentar

  1. kod mene je problem,,,vracanje zellucanog sadrzaja u jednjak,,,,molim vas za savjet sta jest i piti i koliko obroka dnevno,,,trenutno koristim lijek koji sam dobila nakon gastroskopiskog pregleda,,,tablete koje pijem 2 puta po jednu controloc 20mg. molim za savjet,,,cesto imam tegome sta trebam poduzeti hvala,,,,,,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA