Categories ZDRAVLJE

Reč stručnjaka: Pet razloga zbog kojih vas boli stomak

RAZLOG #5 – GOJAZNI STE

Višak kilograma često je faktor rizika za pojavu kamena (čvrste naslage holesterola ili kalcijumove soli) u žuči, koji uzrokuje snažan bol u gornjem delu stomaka (sa desne strane). Žučni kamenčići javljaju se kod 20% žena do šezdesete godine života, a žene starosti između 20 i 60 godina tri puta su sklonije pojavi kamenčića nego muškarci. Višak kilograma takođe povećava rizik od pojave želudačno-jednjačkog refluksa. Prekomerna telesna težina vrši pritisak na želudac, a posledično i na poklopac (valvu) između želuca i jednjaka, što omogućava prodor kiseline u jednjak. Upravo zbog toga, gubitak od 5 do 10 kg može da bude efikasno rešenje ovog problema.

 

Da li probiotik može da pomogne?

Iako naziv zvuči vrlo “medikamentozno” (podseća na antibiotik), reč je o korisnim bakterijama koje se nalaze u sastavu mlečnih proizvoda, kao i u dodacima ishrani. Oni su najčešće dovoljni kao sredstvo za poboljšanje funkcije digestivnog sistema,  mogu da ublaže simptome nervoze želuca, kao i da budu efikasno sredstvo protiv proliva koji se javlja kao posledica terapije antibioticima (koji, uporedo sa uzročnikom bolesti uništavaju i nepatogene, korisne bakterije u crevima).

Dodaci ishrani Najčešći sastojak ovih preparata, koje bez recepta možete da kupite u apoteci, jeste laktobacilus GG koji zaustavlja akutni proliv. 

Probiotički jogurt Jogurti koji sadrže “žive, aktivne kulture bakterija” (proverite sastav na pakovanju) takođe su izvor probiotika. Ipak, još uvek nije naučno potvrđeno da većina vrsta jogurta sadrži dovoljnu količinu aktivnih kultura koja obezbeđuje efikasnost proizvoda. 

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock
 

Kada telo više ne može: 20 znakova da pucate od stresa

 

1 komentar

  1. kod mene je problem,,,vracanje zellucanog sadrzaja u jednjak,,,,molim vas za savjet sta jest i piti i koliko obroka dnevno,,,trenutno koristim lijek koji sam dobila nakon gastroskopiskog pregleda,,,tablete koje pijem 2 puta po jednu controloc 20mg. molim za savjet,,,cesto imam tegome sta trebam poduzeti hvala,,,,,,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA