Pobedite anemiju

by | 5 juna, 2009


Anemija je prikriveni poremećaj, a njeni simptomi često mogu da se pripišu drugim oboljenjima, nedostatku pojedinih hranjivih materija u organizmu, pa čak i psihičkim tegobama. Blagi simptomi anemije podsećaju na reakcije na stres: osoba može da oseti malaksalost i pospanost čak i kad dovoljno spava.
Narušena je koncentracija ili sposobnost jasnog rasuđivanja, a koža je bleda, zbog nedostatka krvi obogaćene kiseonikom, što joj inače daje zdrav izgled. Takođe, često se javlja potreba da se jede led, kreč sa zida, čak i prašina. (Ipak, medicinski stručnjaci ne mogu da objasne zbog čega je pika – potreba za nehranljivim supstancama – simptom anemije.)

lepota i zdravlje anemija

Reagujte brzo

Ukoliko se anemija ne dijagnostikuje na vreme, pa stoga i ne leči, može da uzrokuje tegobe slične srčanom udaru: ubrzano disanje, gubitak daha, aritmiju i bol u grudima, koji nastaju kao posledica opterećenja srca usled nedostatka kiseonika. Takve pojave sasvim su logične, jer se umor najpre javlja zbog nedostatka kiseonika u krvi. Dodatno opterećenje predstavlja to što organizam radi „prekovremeno“, uz nedostatak krvi, da bi dopremio kiseonik u telesne ćelije. Deficit kiseonika negativno utiče na svaki deo tela i zaista može da izazove prestanak rada srca.

I premda je težak oblik anemije zaista opasno stanje, ovaj poremećaj ipak može lako i uspešno da se izleči uzimanjem tableta/kapsula gvožđa i uključivanjem u ishranu namirnica bogatih ovim mineralom.

Uzimajte dijetetske preparate

Ako lekar dijagnostikuje anemiju, prva terapija biće preparati na bazi gvožđa, koji će omogućiti povratak normalnih vrednosti ovog minerala u organizmu. Ovi preparati obično se uzimaju pola godine, koliko je potrebno da se u telu stvore rezerve gvožđa. Zato je veoma važno da terapiju dosledno sprovodite. No, lekar će vas upozoriti na neke od mogućih nuspojava uzimanja gvožđa – stomačne tegobe i zatvor – koje lako mogu da se izbegnu uzimanjem namirnica bogatih biljnim vlaknima, dosta tečnosti i fizičkom aktivnošću.

 


Jedite namirnice bogate gvožđem

Nekada su lekari pacijente koji su patili do nedostataka gvožđa savetovali da jedu što više džigerice. Premda određene vrste mesa (govedina, jagnjetina i crno pileće meso) u sebi imaju najveću koncentraciju gvožđa, i organizam brže apsorbuje gvožđe iz njih nego iz drugih izvora, ovaj mineral sadrže i mnoge druge namirnice. Zapravo, mahunarke i ostala hrana biljnog porekla često su bogatije gvožđem nego namirnice životinjskog porekla. U druge izvore ubrajaju se zeleno lisnato povrće, suvo i jezgrasto voće, integralne žitarice, kao i proizvodi na bazi integralnih žitarica, kao i morski plodovi a naročito školjke.

Osim toga, nutricionisti savetuju (prvenstveno vegetarijance) da se koristi gvozdeno posuđe da bi hrana apsorbovala gvožđe tokom procesa kuvanja. Brojne kisele namirnice, na primer paradajz, apsorbuju značajane količine gvožđa iz takvog posuđa.

Ukoliko patite od blagog, ili graničnog, oblika anemije, verovatno ćete dobro reagovati ako budete uzimali što više vitamina B, koji telo koristi za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, kao i vitamina C, koji pomaže apsorpciju gvožđa.

Izbegavajte blokere gvožđa

Određene supstance iz hrane mogu negativno da utiču na sposobnost biovalentnosti gvožđa – količinu ovog minerala koju organizam apsorbuje i iskoristi. Ovi „blokatori gvožđa“ uključuju fosfate iz mleka i belanceta, kalcijum iz mlečnih proizvoda, fitate iz namirnica bogatih biljnim vlaknima i tanine i polifenole iz kafe i čaja. Određene namirnice, kao što su spanać i zrno soje, bogate su gvožđem, ali sadrže i supstance koje blokiraju apsorpciju gvožđa. Stručnjaci kažu da ipak ne treba izbegavati pomenute namirnice, već se one samo ne bi smele uzimati istovremeno sa namirnicama bogatim gvožđem. Takođe, soju i spanać ne bi trebalo konzumirati uz hranu koja je bogata vitaminom C, zbog povećanja apsorpcije. U slučaju da uzimate i kalcijum i gvožđe (kao dijetetske proizvode), neka to bude u različito doba dana.

 

Najbolji Fe izvori

Preporučna dnevna doza gvožđa, za žene između 19 do 50 godina, iznosi 18 mg. Trudnicama je neophodna mnogo veća doza (27 mg), dok je muškarcima i ženama u postmenopauzi potrebno znatno manje gvožđa – 8 mg u toku dana.

 

NAMIRNICE                      GVOŽĐE (mg)

Kuvane školjke (90 g) )                              10,2

Kuvano zrno soje (1/2 šolje)                    4,4

Pečeno seme bundeve (30 g)                    4,2

Beli pasulj, u konzervi (1/2 šolje)             3,3

Kuvano sočivo (1/2 šolje)                         3,92,8

Kuvana posna govedna (90 g)                  2,3

Suve šljive (50 g)                                         2,2

 

 

Da li ste anemični?

Ukoliko sumnjate da su tegobe koje osećate zapravo simptomi anemije, zatražite od lekara uput za analizu krvi. Krvna slika pokazuje nivo eritrocita, hemoglobina (protein koji sadrži gvožđe i omogućava ćelijski prenos kiseonika) i hematokrita, koji određuje sposobnost krvi da prenosi kiseonik. Što su niže vrednosti pomenutih parametara, time su veće šanse da osetite prve simptome anemije.

 

Otkrijte uzrok!

Ako lekar dijagnostikuje anemiju, prva stvar koju treba da utvrdi jeste njen uzrok. U većini slučajeva, anemija se javlja kao posledica pojačanog krvarenja zbog čestih ili obilnih menstruacija. I mnoge druge neželjene pojave u organizmu takođe mogu da izazovu malokrvnost i, premda je češća kod žena, od anemije pate i muškarci. Digestivni poremećaj, kao što je celijačna ili Kronova bolest, može da naruši sposobnost organizma da apsorbuje hranljive materije, uključujući gvožđe. Takođe, i pojedni lekovi, kao što su inhibitori protonske pumpe (blokiraju želudačnu kiselinu), mogu da uzrokuju anemiju. Unutrašnje krvarenje izazvano hroničnim tegobama, kao što su čir na želucu, hemoroidi, ponekad čak i krvarenje iz nosa, mogu da budu i uzroci malokrvnosti. Znatan gubitak krvi pri porođaju, teža povreda ili hirurški zahvat često izazivaju akutnu anemiju.


Terapija

Sudeći prema medicinskim statistikama, 12% žena, između 12. do 49. godina života, pati od anemije izazvane nedostatkom gvožđa. Ako mislite da spadate u tu grupu, nemojte sami da postavljate dijagnozu, niti da određujete terapiju. Veliki je rizik da ćete uzeti pogrešan preparat. Iako je deficit materija (od gvožđa, folne kiseline do vitamina B12 – stanje koje je takođe poznato pod nazivom „pernicious anemia“) najčešća pojava, postoji čak 400 različitih tipova anemije.

Spasonosno bilje

Umesto kafe, bolje je da svakodnevno pijete čajeve – od anisa, kima, kumina, nane, zove i koprive, zbog povećanja apsorpcije gvožđa. Takođe, prilikom kuvanja što češće koristite peršun, ili dodajte svež u salate.

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Dreamstime

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.