Sušenje mokre obuće – izbegnite najčešće greške

by | 12 oktobra, 2020
Sušenje patika

Tokom kišovitih dana, patike svakako nisu najbolji izbor, ali šta da radite kada se vreme naglo promeni? Šta kada sunčano jutro tokom popodneva zamene oblaci i pljusak? Pranje i sušenje patika nije komplikovano kao što deluje na prvi pogled, ali važno je da ne napravite greške koje će povećati problem. (Pročitaj: Teško podnosite promenu vremena? Evo šta svaki meteoropata treba da zna)

Imajte u vidu da ne mogu sve patike da se peru u mašini za veš. Većina proizvođača zabranjuje mašinsko pranje jer neki deterdženti i intenzivno okretanje bubnja mogu da ih oštetite, a lepak se rasuši i postane neupotrebljiv.

Patike nemojte čistiti dok su mokre. Tako ćete samo utrljati prljaštvinu u tkaninu, umesto da je uklonite. Za početak, lupite patike jednu o drugu, kako biste uklonili prašinu. Platno iščetkajte starom četkicom za zube i to tek kada je potpuno suvo. Kada se rešite blata i ostale vidljive prljavštine, patike potopite u mešavinu sode bikarbone, sirćeta i mlake vode.

Ako ipak perete patike u mašini, prvo izvadite pertle i uloške. Stavite sve u mrežastu vrećicu da ne biste izgubili neki od delova i da biste sprečili preveliko lupanje unutar bubnja mašine. Koristite ciklus za osetljive tkanine sa hladnom vodom i neki nežni deterdžent. (Pročitaj: Čišćenje patika, pogotovo belih, veliki je izazov, evo kako da usavršite ovaj proces)

Sušenje patika

Sušenje patika – sunce ili sušilica?

Oprane patike nikada nemojte sušiti u sušilici za veš jer će se tada trajno oštetiti. Umesto toga, napunite ih ubrusima koji će upiti vlagu i pomoći da zadrže željeni oblik. Nemojte koristiti novine jer će se preslikati na tkaninu.

Zatim ih stavite da se suše, izbegavajući direktnu sunčevu svetlost. Pre nego što vratite pertle i uloške i ponovo ih obujete, sačekajte dok se potpuno ne osuše. Ako unutrašnjost neprijatno miriše, pospite cipele sodom bikarbonom i ostavite da odstoje preko noći. (Pročitaj: Oslobodite se neprijatnog mirisa cipela zauvek!)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.