Najveći neprijatelji kolagena – šta to radi protiv vaše kože?

by | 12 oktobra, 2020
Kolagen u koži

Ako već koristite kremu sa kolagenom, onda ste se sigurno uverili u brojne prednosti koje nudi. Ako je još niste isprobali, verovatno ste čuli da je to jedan od najvažnijih preparata za negu zrele kože. Kolagen se bori protiv znakova prevremenog starenja, održava kožu hidriranom i smanjuje pojavu bora. Mnogi ne znaju da je kolagen protein koja se nalazi ne samo u koži, već i u mišićima, kostima, zubima, tetivama.

Dermatolozi se slažu da je kolagen jedna od glavnih komponenti kože koja joj pruža čvrstinu i volumen. To je deo vezivnog tkiva koji koži daje prepoznatljivu strukturu i izgled.

Količina kolagena u telu je promenljiva. On se stalno stvara i gubi, ali tokom godina nastaje sve sporije, što se odražava na izgled lica i tela. Nakon tridesete, usporava se rad ćelija kože, a samim tim i proizvodnja kolagena. Tada se obično prvi put primete promene na koži. (Pročitaj: Davno je položio test vremena, ali u kozmetici je i dalje neprevaziđen)

Šta razgrađuje kolagen u koži?

Starenje nije jedini faktor koji doprinosi razgradnji kolagena. Zagađenje, pušenje i ishrana sa visokim sadržajem šećera takođe su povezani sa oštećenjem. To znači prerane bore i  umoran izgled, kao i kožu koja je manje elastična i čvrsta.

Najveći krivac koji je odgovoran za smanjenje kolagena u koži jeste izlaganje suncu. Prema nekim istraživanjima, koža sa značajnim foto oštećenjima ima 56% manje kolagena u poređenju sa onom koja je bila zaštićena od sunca.

Iako ne možete obnoviti kolagen, možete sprečiti njegova dalja oštećenja. Površinske probleme tretirajte kremom, kako biste učinili da koža izgleda ujednačeno i hidrirano.

Strukturno, kolagen je veoma veliki molekul, pa nije jasno da li zaista prodire u spoljni sloj kože. Međutim, poznato je da pruža koži zaštitu i hidrataciju. Najbolje je da za negu odaberete kreme sa peptidima ili aminokiselinama. Manji molekuli su sposobni da prodru kroz kožnu barijeru do dubljih slojeva, gde ostvaruju svoje efekte. (Pročitaj: Ove beauty proizvode vreme neće pregaziti, a evo kako će izgledati u budućnosti…)

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images, Pexels