Simbol jeseni: Kako spremiti kestenje kod kuće?

by | oktobar 12, 2020
kako spremiti kestenje

Na šta prvo pomislite kada neko kaže – jesen? Ok, priznajemo, na kišu, ali sigurni smo i na miris i ukus kestena koji je njen zaštitni znak. Zato naša današnja tema, za sve koji ne znaju ili one koji treba da se podsete, jeste – kako spremiti kestenje kod kuće.

Sirov kesten ili „žir bogova“ trenutno možete kupiti gotovo na svakom koraku.

Kestenje se može jesti sirovo ili termički obrađeno, u slatkim ili slanim jelima.Od kestenja se mogu praviti ukusne krem supe kao i lepe poslastice. (Pročitaj: Ukus i miris jeseni: Kafa sa bundevom)

Kad je u pitanju njegovo čuvanje treba ga tretirati više kao voće i povrće nego kao orašaste plodove. Zato, ako ne planirate odamah da ga iskoristite kada ga kupite, kestenje čuvajte u frižideru.

Kako spremiti kestenje kod kuće?

Pre nego što se odlučite da ga pravite, dobro pregledajte kestenje i bacite ono koji na sebi imaju bilo kakvu rupicu.

Dobar plod prepoznaćete tako što će kada ga lagano pritisnite biti blago mekan.

Kako bi se ravnomerno ispeklo kestenje važno je pažljivo zaseći koru. Napravite jednu tanku liniju po sredini ploda (ili još jednu tako da napravite krstić), ne predugačku i ne previše duboku. (Pročitaj: Neka kuća zamiriše na jesen – pripremite mirišljavo kuvano vino)

Stavite kestenje u posudu i dobro ih isperite pod vodom. Zatim ih stavite u plitku posudu za pečenje i pazite da ne budu preblizu jedan drugome. Pecite u rerni zagrejanoj na 200°C otprilike 30 minuta.

Oljuštite ljusku dok je keste još topao.

U videu pogledajte pripremu:

Kako spremiti kestenje kod kuće? Još jedan od super načina pogledajte u nastavku.

lepotaizdravlje.rsGuliver/getty images