Vežbati “core” ne znači samo raditi trbušnjake…

SHARE

 

Znate li šta je tačno “core”? Sve donedavno mislila sam da se jednostavno radi o mišićima stomaka, onima koji su “središte” našeg tela. Ispostavilo se da je to samo delimično tačno, jer „core“ obuhvata širu regiju. ”Osim trbušnih, aktiviraju se i mišići kukova, leđa i ramena”, objasnila mi je fitnes trener Dragana Bogdanović, iz fitnes centra “Aleksandar”.

Priredila: Jasmina Ubiparip

Foto: Mladen Sekulić

”Mišići središta funkcionišu kao jedna snažna celina, a sastoje se iz tri grupe”, kaže Dragana. “Prvu grupu čine duboki mišići leđa i stomaka. Oni se nalaze blizu kičme i njihova je funkcija da joj pružaju potporu. U drugu grupu spadaju površinski mišići stomaka i leđa. Površinski trbušni mišići kontrolišu položaj karlice i rebara i omogućavaju nam da rotiramo i savijamo trup prema napred. U ovoj grupi su i površinski leđni mišići koji opružaju trup. Treću grupu čine mišići i vezivna tkiva koja omogućavaju da se snaga prenese s donjih na gornje ekstremitete.

Zašto je važan snažan “core”? On ima veliku ulogu pri obavljanju svakodnevnih fizičkih aktivnosti. “Core” stabilizuje telo, što nam omogućava da se krećemo ili da stojimo bez gubitka ravnoteže. Ako patite od bolova u leđima, a danas, u vreme kada ljudi sede više nego ikada ranije tokom istorije, morate raditi na tome da ojačate mišiće “cora”. To je najbolji način da vaša kičma dobije podršku.

Pročitajte i… Kako nam je Nevena Božović očitala važnu fitnes lekciju 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje”>>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

 

Nema komentara

Ostavite komentar