Revolucionarni modni izumi Koko Šanel bez kojih danas ne možemo da zamislimo život!

by | avgust 22, 2016
Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Priredila: Aleksandra Dimitrijević

Želja svakog kreatora je da stvori komad kojim će ući u istoriju. Helmut Lang je zaslužan za teksas, André Courrèges za go-go čizme, dok je Christian Dior tvorac takozvane „New Look“ siluete. Međutim, postoji dizajner čije je nasleđe toliko veliko, toliko impresivno da mogu slobodno da kažem da moda danas ne bi bila ovo što jeste bez nje – Koko Šanel!

Ekspresivnog lica, avangardna, krhka, a istovremeno smela i energična ostaće upamćena ne samo kao ikona stila već i najmoćnija žena u modnoj istoriji postavivši standarde koji ni danas ne zastarevaju. Jer, ona jeste moda, stil koji je večan i inspiracija ženama širom sveta.

Foto: Guliver/ Getty Images

Foto: Guliver/ Getty Images

Međutim, priča ekscentrične devojčice iz sirotišta nije bila bajkovita. Čuvena kreatorka svojim talentom i odvažnošću prešla je trnovit put do uspeha koji je u njeno doba predstavljao pravu revoluciju u društvu. Smatrajući jednostavnost ključem istinske elegancije žene je oslobodila neudobnih korsete i obradovala ih praktičnom odećom koja u sebi nosi vanvremensku eleganciju i blagi seksepil. Učinila je crnu i belu neprikosnovenim bojama, a bisere i parfem neizbežnim detaljima svake žene od stila.

U čast 133. rođendana moje omiljene kreatorke koji je proslavljen pre tri dana otkrijte 4 revolucionarne promene koje je donela u modni svet.

Pročitajte i… Ovo je najpoželjnija torba za jesen i fenomenalna je!

Foto: Guliver/ Getty Images

Foto: Guliver/ Getty Images

1. Pantalone za žene

Odlazak muškaraca u Prvi svetski rat primorao je žene da svoje tople domove zamene prljavim fabrikama. Zamislite koliko je takvoj zauzetoj ženi bilo teško da žurno korača gradom noseći korset, ili u još gorem slučaju krinolinu. Želeći da žene oslobodi stega a inspirisana muškom modom Gabrijel Koko Šanell došla je na ideju da tipični muški odevni komad pretvori u zavodljivu žensku formu. Međutim, uvođenje novog trenda nije išlo lagano. Žene u pantalonama smatrane su bezobraznicama bez ikakvih manira jer je nositi pantalone tada značilo prisvajanje društvenog statusa koji kao žene ne zaslužuju.
Tek kada su sama Koko i holivudske dive Marlen Ditrih i Ketrin Hepbern prošetale široke “palazzo” modele, sramežljiva ženska populacija odlučila je da odbaci ustaljeni kodeks ženstvenosti i prihvati novi komad u svojoj garderobi.

2. Žensko odelo

U skladu sa razvojem novih društvenih normi javila se potreba da žene ponesu svedenu dnevnu garderobu. Zajedno sa naporima da uvede pantalone u žensku modu kreatorka je donela još jedan novi oblik – odelo za žene a sastoji se od ravne suknje i kratke jakne kockastog oblika od žerseja. Iako se čini da je čitav kroj jednostavan, veoma se vodilo računa o detaljima u izradi, dok su merenja i prepravke vršene na samom modelu jer je kreatorka želela da bude sigurna da će žena u ovom kompletu moći da načini svaki pokret nesmeteno, tj. da će odelo pružiti komfor damama u svakodnevnim aktivnostima.

Pročitajte i… Haljine koje NIKADA neće izaći iz mode i baš zato ih OBOŽAVAMO

Foto: Guliver/ Getty Images

Foto: Guliver/ Getty Images

3. Mala crna haljina

Must have komad nastao je 1926. godine kao svojevrsna „uniforma“ žene sa stilom čime je Koko Šanle prevazišla dotašnji stav da je crna isključivo boja žalosti.  Little black dress ili popularno LBD bila je napravljena od crne svile sa četiri dijagonalne pruge koje su se protezale celom površinom i prvi put je viđena u magazinu Vog. Prvenstvena namena je bila za koktel prijeme, tj. popodnevne izlaske, ali zbog mogućnosti da se dodavanjem elegantnih aksesoara pretvori u glamuroznu večernju toaletu vrlo brzo postala je omiljeni deo ženske garderobe.

4. Torba sa dugim kaišem

Baš kao i mala crna haljina, ova torba nastala je iz lične potrebe, jer Koko nije previše uživala u nošenju pismo tašni na balovima u Parizu. U želji da ruke dama budu slobodne a inspirisana trakama koje se nalaze na vojničnim vrećama 1929. godine predstavila je prvi model sa dugim kaišem. Šanel 2.55 torbicu karakteriše kaiš u vidu lanca poput onih na kojima su se nosili manastirski ključevi, dijamantski štep inspirisan jaknama tadašnjih džokeja i bordo unutrašnjost koja predstavlja boju uniforme u manastiru gde je kreatorka odrasla.

3-chanel-2-55

Da je ovaj komad oličenje klasične elegancije i luksuza govori podatak da je Šanel 2.55 torba jedna od najprodavanijih torbi na svetu iako njena cena stalno raste, te je najskuplji model dostigao neverovatnih 261.000 dolara.

Pročitajte i… Nedelja u znaku Oskara de la Rente

Tagovi: