Categories Inspiracija, ProFemina

Abortus: Moje telo, moj izbor

U Srbiji dnevno više od 500 žena prekida neželjenu trudnoću, a svake godine za namerni prekid trudnoće odluči se njih između 150.000 i 200.000. Razlozi za ovakvu odluku su različiti. Neke to moraju da urade iz zdravstvenih razloga, ali većina ne želi decu. Ove druge imaju blagoslov od društva najčešće ako su žrtve silovanja. U suprotnom nailaze na osudu da su egoistične, nemarne i nezahvalne jer odbijaju najveći dar za svaku ženu – dete. Da li je baš tako? Ovo su iskustva žena koje su abortirale.

Jelena je imala 18 godina kada je abortirala. Zatrudnela je tokom školovanja i smatra da joj lekari nisu dali dobre savete u vezi sa tim koje sve opcije ima. Ipak, kaže: “Nisam dvaput razmišljala o tome. Znala sam šta tačno želim”.

Marija je je bila nešto starija – ostala je u drugom stanju i abortirala kada je imala 24 godine. “Rekla sam svim članovima svoje porodice i najbližim prijateljima za svoju odluku jer sam mislila da će me u tome podržati. Bila sam u pravu”, kaže ona, i dodaje da se zbog abortusa ne kaje, mada se nekad pita da li bi trebalo. “Pitam se da li bi trebalo da se kajem jer postoji takva stigma u vezi sa abortusom. Međutim, to kajanje ne dolazi iskreno iz srca. Od žena se nekako očekuje da osećaju krivicu zbog abortusa”.

Jovana je prekinula trudnoću kada je imala samo 17 godina. “Inače sam pila kontraceptivne pilule, ali je tada nisam popila. Uradila sam test za trudnoću, bio je pozitivan”, kaže. Ova devojka objašnjava da je tada zanimala škola i nije želela da ima decu u tom trenutku. “Nisam želela da budem samohrana majka sa 17 godina. Da me je neko prisilio da rodim to dete ili da nisam imala drugu opciju, ne znam kakav bi moj život bio. Zahvalna sam na tome što sam imala opciju abortusa”.

Milica je bila veoma emotivna dok je govorila o abortusu, a u jednom trenutku je čak i zaplakala. Iako se ne kaje zbog svoje odluke, žao joj je zbog nekih drugih stvari. “Ne kajem se zbog abortusa, znala sam da sam donela ispravnu odluku u tom trenutku svog života. Ali, žao mi je što sam tada osećala da nisam spremna za dete. To je ono što me najviše boli”. Ova devojka dalje kaže da želi da bude majka i zna da će se dobro snaći u toj ulozi. “Želim da budem sigurna da, kada budem imala dete, da sam potpuno spremna za to. Želim da budem sigurna da neću morati da brinem za finansijsku sigurnost, i u to da imam partnera na čiju podršku mogu da računam”.

Kliknite na sledeću stranicu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA