Abortus: Moje telo, moj izbor

by | 5 aprila, 2017

U Srbiji dnevno više od 500 žena prekida neželjenu trudnoću, a svake godine za namerni prekid trudnoće odluči se njih između 150.000 i 200.000. Razlozi za ovakvu odluku su različiti. Neke to moraju da urade iz zdravstvenih razloga, ali većina ne želi decu. Ove druge imaju blagoslov od društva najčešće ako su žrtve silovanja. U suprotnom nailaze na osudu da su egoistične, nemarne i nezahvalne jer odbijaju najveći dar za svaku ženu – dete. Da li je baš tako? Ovo su iskustva žena koje su abortirale.

Jelena je imala 18 godina kada je abortirala. Zatrudnela je tokom školovanja i smatra da joj lekari nisu dali dobre savete u vezi sa tim koje sve opcije ima. Ipak, kaže: „Nisam dvaput razmišljala o tome. Znala sam šta tačno želim“.

Marija je je bila nešto starija – ostala je u drugom stanju i abortirala kada je imala 24 godine. „Rekla sam svim članovima svoje porodice i najbližim prijateljima za svoju odluku jer sam mislila da će me u tome podržati. Bila sam u pravu“, kaže ona, i dodaje da se zbog abortusa ne kaje, mada se nekad pita da li bi trebalo. „Pitam se da li bi trebalo da se kajem jer postoji takva stigma u vezi sa abortusom. Međutim, to kajanje ne dolazi iskreno iz srca. Od žena se nekako očekuje da osećaju krivicu zbog abortusa“.

Jovana je prekinula trudnoću kada je imala samo 17 godina. „Inače sam pila kontraceptivne pilule, ali je tada nisam popila. Uradila sam test za trudnoću, bio je pozitivan“, kaže. Ova devojka objašnjava da je tada zanimala škola i nije želela da ima decu u tom trenutku. „Nisam želela da budem samohrana majka sa 17 godina. Da me je neko prisilio da rodim to dete ili da nisam imala drugu opciju, ne znam kakav bi moj život bio. Zahvalna sam na tome što sam imala opciju abortusa“.

Milica je bila veoma emotivna dok je govorila o abortusu, a u jednom trenutku je čak i zaplakala. Iako se ne kaje zbog svoje odluke, žao joj je zbog nekih drugih stvari. „Ne kajem se zbog abortusa, znala sam da sam donela ispravnu odluku u tom trenutku svog života. Ali, žao mi je što sam tada osećala da nisam spremna za dete. To je ono što me najviše boli“. Ova devojka dalje kaže da želi da bude majka i zna da će se dobro snaći u toj ulozi. „Želim da budem sigurna da, kada budem imala dete, da sam potpuno spremna za to. Želim da budem sigurna da neću morati da brinem za finansijsku sigurnost, i u to da imam partnera na čiju podršku mogu da računam“.

Kliknite na sledeću stranicu…

Guliver/Getty Images

Šta kaže statistika?

Prema podacima Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, godišnje više od 10.000 tinejdžerki u Srbiji ostane u drugom stanju, a jedna od dvadeset devojaka abortira pre navršene 18. godine.  Na abortus u Srbiji najčešće se odlučuju tinejdžerke i vrlo mlade žene, a, prema evidenciji Republičkog centra za planiranje porodice, 90 odsto žena starosti od 20 do 39 godina abortira.

Srbija ima prilično liberalan Zakon o uslovima za izvršenje namernog prekida trudnoća, kojim se prekid dozvoljava samo uz zahtev i ograničenje da trudnoća ne sme da bude starija od deset nedelja. Trudnoća se može prekinuti i nakon desete nedjelje, ali samo uz saglasnost Etičkog komiteta zdravstvene ustanove, a zbog nekih socijalno-kriminoloških razloga, kao što je u slučaju silovanja, te postojanja anomalija kod ploda ili zbog psihičkog stanja žene.

Više o ovoj temi saznajte na regionalnoj Pro Femina konferenciji, 11. aprila u Mikser House-u na panelu Abortus: Moje telo, moj izbor. 

Učesnice panela biće prof. dr Olivera Kontić Vučinić, Milena Bogavac, scenaristkinja predstave Crvena: samoubistvo nacije,  Aleksandar Đakovac urednik Pravoslavlja, Dragana Stojanović, direktorka Asocijacije za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije. Program konferencije možete pogledati ovde.

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.