Categories Stil života

“Ja sam dermatolog i dobila sam rak kože”: Ispovest koja će vas ubediti da se čuvate sunca

Svi smo upoznati sa rizicima preteranog izlaganja suncu i sve se češće apeluje na kvalitetnu zaštitu od sunca. Ali, koliko smo zaista uplašeni i koliko to ozbiljno shvatamo? Ispovest dermatologa koji su i sami morali da se suoče sa lošom dijagnozom pokazuje koliko je važno da što pre počnemo da se štitimo.

Foto: Thinkstock

“Bila sam u šestom mesecu trudnoće kada sam opazila malu braon tačkicu na desnoj nozi. Nije delovalo ozbiljno, ali sam taj mladež mesecima pratila, za svaki slučaj. Kada je postao malo tamniji otišla sam kod nekoliko dermatologa na pregled. Upitala sam ih da li se meni to samo čini? Svi su se složili da nemam razloga za brigu.

Ali, moja sumnja je ostala. I zato uprkos tome što je delovalo da sam dramatična bez razloga uradila sam sebi biopsiju i poslala uzorak u laboratoriju. Kad mi je patolog javio rezultate, u glavi sam previrala kako ću se brinuti o detetu i bebi dok primam agresivne tretmane protiv raka. Iako sam očekivala najgore, bio je za mene šok kada sam saznala da je u pitanju melanom.

Srećom, mladež je bio mali, samo 2 milimetra, i tanak (deblji melanomi su smrtonosniji). Mladež sam uklonila i bila izlečena… dok nekoliko godina kasnije nisam otkrila novi melanom na nozi.

Krivila sam solarijume koje sam posećivala kao mlada. Danas, postoje neoborivi dokazi da solarijumi povećavaju rizik za dobijanje raka kože. Ako ih koristite pre 35. godine, povećavate rizik za dobijanje melanoma za gotovo 60 posto, a taj rizik se povećava svakim novim korišćenjem. Sve moje kolege su se isprepadale zbog činjenice da su prevideli moj rak. To je u potpunosti promenilo način na koji dijagnostikuju, a promenilo je i mene. Sada, kada pregledam, sve mi deluje sumnjivo. Imala sam više od 15 različitih biopsija. Počela sam, takođe, detaljnije da proveravam kada pacijenti izraze svoju sumnju… Većina melanoma raste i širi se polako, tako da ako se na vreme uoči ne mora da bude fatalan.

Preporučujem svojim pacijentima da posećuju dermatologa jednom godišnje, ali i da sami prate svoje mladeže jednom mesečno. Primetićete ako vam nešto deluje čudno ili drugačije. Uvek verujte svojoj pretpostavci. Dobro je proveriti. – Elizabet Tanzi, doktor medicine, dermatolog

” Sunčanje me je došlo glave”

Foto: Thinkstock

-Bila sam obazriva oko nege svoje kože kada sam počela da studiram medicinu sa 25 godina. Pre toga zgrešila sam sa sunčanjem na sve moguće načine. Tokom tinejdžerskih dana mazala bih se bebi uljem i takmičila sa drugaricama u sunčanju. Bila sam i sportista i trenirala napolju i vodič za preživljavanje u divljini i nisam koristila zaštitne faktore.

Bila sam ipak šokirana kada sam 2007. saznala da imam karcinom bazalnih ćelija – kancerogene lezije na površini kože. Prvo sam primetila malu, rozikastu promenu na vrhu nosa. U početku sam mislila da je bubuljica, ali sam zamolila jednog od stažista da mi ipak uzme uzorak za biopsiju.

Dobra vest je da većina kancerogenih bazalnih ćelija može da se izleči operativnim putem. I moj slučaj je bio isti. Čak i kada mi se to desilo drugi put sa promenom ispod oka. Ali još nizam bila slobodna. Iste godine pronašla sam nešto što je podsećalo na braonkastu fleku na kolenu koja nije mogla da se ukloni. To je bio predmelanom koji je mnogo ozbiljniji od prethodne dve dijagnoze. Srećom, rano sam ga uočila, pre nego što se proširio, i sada mi je samo ostao mali ožiljak.

Kada pacijenti kažu „Već sam toliko oštetila kožu tokom tinejdžerskih dana – zašto sada da prestanem sa sunčanjem?“ Ja im kažem da još nije kasno da se zaštite. Imuni sistem se uvek trudi da pronađe i uništi ćelije oštećene UV zračenjem. Svaki put kada se izložite suncu iznova, vaše telo ima sve slabiju moć da spreči ćelije da mutiraju u kancerogeni oblik. – Elen Marmur, dermatolog

 

Šta je najbolja prevencija raka kože saznajte na sledećim stranama….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA