„Ja sam dermatolog i dobila sam rak kože“: Ispovest koja će vas ubediti da se čuvate sunca

by | 31 avgusta, 2017

Svi smo upoznati sa rizicima preteranog izlaganja suncu i sve se češće apeluje na kvalitetnu zaštitu od sunca. Ali, koliko smo zaista uplašeni i koliko to ozbiljno shvatamo? Ispovest dermatologa koji su i sami morali da se suoče sa lošom dijagnozom pokazuje koliko je važno da što pre počnemo da se štitimo.

Foto: Thinkstock

„Bila sam u šestom mesecu trudnoće kada sam opazila malu braon tačkicu na desnoj nozi. Nije delovalo ozbiljno, ali sam taj mladež mesecima pratila, za svaki slučaj. Kada je postao malo tamniji otišla sam kod nekoliko dermatologa na pregled. Upitala sam ih da li se meni to samo čini? Svi su se složili da nemam razloga za brigu.

Ali, moja sumnja je ostala. I zato uprkos tome što je delovalo da sam dramatična bez razloga uradila sam sebi biopsiju i poslala uzorak u laboratoriju. Kad mi je patolog javio rezultate, u glavi sam previrala kako ću se brinuti o detetu i bebi dok primam agresivne tretmane protiv raka. Iako sam očekivala najgore, bio je za mene šok kada sam saznala da je u pitanju melanom.

Srećom, mladež je bio mali, samo 2 milimetra, i tanak (deblji melanomi su smrtonosniji). Mladež sam uklonila i bila izlečena… dok nekoliko godina kasnije nisam otkrila novi melanom na nozi.

Krivila sam solarijume koje sam posećivala kao mlada. Danas, postoje neoborivi dokazi da solarijumi povećavaju rizik za dobijanje raka kože. Ako ih koristite pre 35. godine, povećavate rizik za dobijanje melanoma za gotovo 60 posto, a taj rizik se povećava svakim novim korišćenjem. Sve moje kolege su se isprepadale zbog činjenice da su prevideli moj rak. To je u potpunosti promenilo način na koji dijagnostikuju, a promenilo je i mene. Sada, kada pregledam, sve mi deluje sumnjivo. Imala sam više od 15 različitih biopsija. Počela sam, takođe, detaljnije da proveravam kada pacijenti izraze svoju sumnju… Većina melanoma raste i širi se polako, tako da ako se na vreme uoči ne mora da bude fatalan.

Preporučujem svojim pacijentima da posećuju dermatologa jednom godišnje, ali i da sami prate svoje mladeže jednom mesečno. Primetićete ako vam nešto deluje čudno ili drugačije. Uvek verujte svojoj pretpostavci. Dobro je proveriti. – Elizabet Tanzi, doktor medicine, dermatolog

“ Sunčanje me je došlo glave“

Foto: Thinkstock

-Bila sam obazriva oko nege svoje kože kada sam počela da studiram medicinu sa 25 godina. Pre toga zgrešila sam sa sunčanjem na sve moguće načine. Tokom tinejdžerskih dana mazala bih se bebi uljem i takmičila sa drugaricama u sunčanju. Bila sam i sportista i trenirala napolju i vodič za preživljavanje u divljini i nisam koristila zaštitne faktore.

Bila sam ipak šokirana kada sam 2007. saznala da imam karcinom bazalnih ćelija – kancerogene lezije na površini kože. Prvo sam primetila malu, rozikastu promenu na vrhu nosa. U početku sam mislila da je bubuljica, ali sam zamolila jednog od stažista da mi ipak uzme uzorak za biopsiju.

Dobra vest je da većina kancerogenih bazalnih ćelija može da se izleči operativnim putem. I moj slučaj je bio isti. Čak i kada mi se to desilo drugi put sa promenom ispod oka. Ali još nizam bila slobodna. Iste godine pronašla sam nešto što je podsećalo na braonkastu fleku na kolenu koja nije mogla da se ukloni. To je bio predmelanom koji je mnogo ozbiljniji od prethodne dve dijagnoze. Srećom, rano sam ga uočila, pre nego što se proširio, i sada mi je samo ostao mali ožiljak.

Kada pacijenti kažu „Već sam toliko oštetila kožu tokom tinejdžerskih dana – zašto sada da prestanem sa sunčanjem?“ Ja im kažem da još nije kasno da se zaštite. Imuni sistem se uvek trudi da pronađe i uništi ćelije oštećene UV zračenjem. Svaki put kada se izložite suncu iznova, vaše telo ima sve slabiju moć da spreči ćelije da mutiraju u kancerogeni oblik. – Elen Marmur, dermatolog

 

Šta je najbolja prevencija raka kože saznajte na sledećim stranama….

# Držite se podalje od solarijuma

Foto: Thinkstock

Nauka je jasna: solarijumi izazivaju rak. Svetska zdravstvena organizacija ih klasifikuje kao kancerogene isto koliko i cigarete i azbest. Prema istraživanjima, sunčanje u solarijumu samo jednom povećava rizik za dobijanje melanoma za čak 20 posto. Plus, uskoro može biti čak i zabranjeno zakonom. Trenutno je tako u 15 država, a u nekoliko zemalja i gradova u svetu je zabranjen za mlađe od 18 godina. Udruženje obolelih od melanoma u Srbiji zajedno sa Udruženjem dermatovenerologa zalaže se za zabranu solarijuma u Srbiji mlađima od 18 godina.

Oni ističu da u našoj zemlji godišnje od melanoma oboli 650 ljudi, ali da je ta bolest izlečiva ako se otkrije na vreme. Statistika pokazuje da se broj obolelih u Srbiji povećava za 20% svakih pet godina. A ono što je veoma zabrinjavajuće jeste broj mladih među obolelima. Čak 38% učenica srednjih škola se sunča u solarijumima, a mnoge od njih su to počele da rade već sa 13 godina. Ova statistika je dobijena istraživanjem sprovedenim u četiri beogradske srednje škole. I pored statistika i informacija o štetnosti zračenja, mladi bi se u velikom procentu ponovo odlučili na sunčanje u solarijumu. Pod uslovom da izuzetno želite osunčani ten, najbolje je da koristite proizvode za samopotamnjivanje. Ako vam je potreban dodatni podsticaj, razmislite o tome koliko ćete uštedeti izbegavanjem biopsije i skupih tretmana za lečenje.

1. Koristite kreme sa zaštitnim faktorom 30 svakodnevno

A kada ste na direktnom suncu koristite faktor 50. I zapamtite da hlad nije isto što i krema za sunčanje. Zbog raspršivanja zraka i refleksije, i u hladu možete primiti i do 84% sunčevih zraka. Zbog toga nanosite kremu na svaka dva sata bez obzira na vreme (ako kremu ne nanosite redovno, nećete imati SPF zaštitu). Koristite kreme koje imaju laganu teksturu jer ako su premasne nećete ih rado koristiti.

2. Pojačajte imunitet ishranom

Redovan unos mediteranske ishrane – ribe, citrusnog voća, svežih biljaka… -može umanjiti rizik za dobijanje melanoma. Čak i ako ste već imali rak kože, ishrana bogata vitaminom B3, u koju spada ćurka, kikiriki i pečurke, može sprečiti ponovnu pojavu.

3. Sakrijte se

Nosite odeću sa UV zaštitom (obeležena je UPF znakom) i šešire sa širokim obodom kako biste zaštitili nos, uši i teme. Sklanjajte se sa sunca između 10 ujutru i 4 po podne, kada su sunčevi zraci najjači.

# Kako da sami sebe spasete život

Biti obazriv prema sopstvenoj koži se zaista isplati. Gotovo 70% žena sa prvom dijagnozom melanoma je to samo otkrilo.

1. Uradite skrining kože

Svako ko ima više od 18 godina trebalo bi da uradi proveru kože celog tela i mapira svoje mladeže. To će vam pomoći da pratite bilo kakve potencijalne promene na koži i olakšati lekaru da proceni faktore rizika, poput porodične istorije i broja mladeža (ko ima više od 50 mladeža ima veći rizik za dobijanje melanoma).

2. Pregledajte se same

Dok radite samostalni mesečni pregled grudi (to radite, zar ne?), odvojite nekoliko minuta da pregledate detaljno kožu celog tela. Koristite ogledalo kako biste videli leđa, svoje teme i zadnju stranu vrata.

3. Budite upućeni

Obavezno zakažite pregled ako uočite sumnjiv mladež ili promenu na koži. Asimetrija mladeža (mladež nije pravilnog oblika), nejednake ivice, boja (postepene nijanse u boji), dijametar (uglavnom su veći mladeži veća briga), ili evoluiranje (promena boje, oblika, veličine, svrab ili krvarenje) jesu razlozi zbog kojih bi trebalo otići na pregled.

4. Ne prihvatajte ne kao odgovor

Ako doktor ne imenuje konkretno vrstu vašeg mladeža ili promene, tražite biopsiju jer vi najbolje poznajete svoje telo. Retko se desi da pacijenti greše kada traže biopsiju. Ako se vaš dermatolog premišlja zbog ožiljka koji bi mogao da ostane, dajte mu do znanja da želite biopsiju.

Zbog često pogrešnog stava da takve stvari mogu da se dese samo nekome drugom i neozbiljnog shvatanja rizika pri preteranom izlaganju UV zračenju, izuzetno je važno da shvatimo da smo, bez obzira na to koliko je naša koža otporna na sunce, podložni opasnosti kao i bilo ko drugi. Svako mora da vodi računa o svom zdravlju i ide na preventivne preglede. A ako odmah počnete da se štitite od UV zračenja vaša koža će vam biti zahvalna, smanjićete rizik za dobijanje raka, a zauzvrat ćete dobiti i estetsku nagradu vidno sprečavajući znake starenja na koži. I zato namažite zaštitnu kremicu i neka vam šešir postane novi modni detalj.

# Bolje ikad nego nikad

Iako ste kao mlađe provele godine u solarijumu ili na plaži sunčajući se, oprostite to sebi i promenite stvari odmah. Još možete da se zaštitite od raka kože.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.