Lešnik torta

by | septembar 12, 2012

za 10 osoba

priprema: 90 min.

pečenje: 75 min.

POTREBNO JE:

Za koru:

  • 15 belanaca
  • 12 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 1,5 kesica praška za pecivo
  • 90 g rendane crne čokolade
  • 150 g mlevenog pečenog lešnika

Fil I:

  • 15 žumanaca
  • 150 g šećera
  • 200 g crne čokolade
  • 250 g margarina
  • 1 krem šlag sa ukusom čokolade
  • 200 g mlevenih pečenih lešnika

Fil II:

  • 6 kesica šlaga
  • 150 g seckanog pečenog lešnika
  • 100 g rendane bele čokolade

Za dekoraciju:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 0,5 dl slatke pavlake

PRIPREMA: 

Kore:

1. U odgovarajućoj posudi umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, a zatim uz neprestano mućenje postepeno dodavati 4 kašike šećera i ostaviti da se šećer otopi.

2. Zatim dodati 2 kašike brašna, 1/2 praška za pecivo, 30 g rendane čokolade, 50 g mlevenog pečenog lešnika i polako promešati.

3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje i sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Fil I:

1. Sjediniti žumanca sa šećerom i na pari uz neprestano mešanje otopiti šećer.

2. Zatim dodati izlomljenu čokoladu i uz neprestano mešanje je otopiti. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.

3. U ohlađenu smesu dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.

4. Krem šlag od čokolade pripremiti prema uputstvu sa kesice i dodati u pripremljeni fil. Na kraju dodati mlevene lešnike i dobro promešati.

Fil II:

1. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice.

2. Dodati u njega rendanu belu čokoladu, seckane pečene lešnike i polako promešati.

Finalni postupak:

1. Prvu koru premazati polovinom fila I, zatim naneti polovinu fila II i preklopiti drugom korom.

2. Isti postupak ponoviti još jednom i završiti trećom korom.

3. Čokoladu za kuvanje sjediniti sa slatkom pavlakom i otopiti na pari. Potom je preliti preko torte i dekorisati po želji.

Savet plus: Za pripremu ove torte odaberite belu čokoladu za kuvanje a ne mlečnu.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: