Categories Zdrava ishrana

Dijetalni zaslađivač sukraloza smanjuje apetit

Veštački zaslađivač sukraloza se prodaje pod brend imenom Splenda i sastojak je mnogih dijetalnih prehrambenih proizvoda.

Foto: Pixabay

Dobra vest za osobe na dijeti jeste da je jedna studija ustanovila da veštački zaslađivač sukraloza smanjuje unos hrane. Ovi rezultati su u suprotnosti sa onima iz jedne prošlogodišnje studije, koja tvrdi da sukraloza povećava apetit.
Obe studije su objavljene u istom naučnom časopisu, Cell Metabolism, i obe su zasnovane na istim činjenicama koje se bave unosom sukraloze kod voćnih mušica i miševa. Ali nova studija je otkrila ono za šta autori kažu da je jednostavnije objašnjenje za ponašanje vezano za unos hrane.

Ovo je odličan primer kako u naučnoj debati tumačenje činjenica može da bude jednako važno kao same činjenice.
Nova studija je ustanovila da su voćne mušice koje su konzumirale sukralozu u okviru ishrane unosile manje kalorija, što su zatim nadoknadile time što su jele više kada su stavljene na ishranu bez sukraloze. Drugim rečima, mušice na ishrani sa nehranljivim zaslađivačima su bile nedovoljno hranjene, a kad im je uvedena normalna ishrana, one su jednostavno nadoknadile nedostatak hranljivih materija.
Studiju su sproveli naučnici sa Instituta za istraživanja Skrips i Univerziteta južne Kalifornije.

Reakcija na gladovanje
Ranija studija je ustanovila da unos sukraloze podstiče urođeni mehanizam koji reaguje na gladovanje i pojačava glad. Do ovoga dolazi zato što nervni sistem registruje da je sukraloza nehranljivi zaslađivač, ili NHZ, koji ne sadrži kalorije, za razliku od tradicionalnih zaslađivača kao što su med ili šećer od šećerne trske.
Istraživači pod vođstvom Kijao-Ping Vonga i Grega Nilija sa Univerziteta u Sidneju su testirali unos hrane kod voćnih mušica i miševa kada im je data hrana koja sadrži sukralozu.
Voćne mušice su jele hranu sa sukralozom a potom prešle na ishranu bez nje. Njihov unos kalorija je porastao za 30 odsto zbog veće gladi izazvane sistemom koji reaguje na NHZ. Ali kada je sistem koji reaguje na slatko genetski uklonjen kod miševa, oni nisu povećali unos hrane u prisustvu sukraloze.

,,Ovi kombinovani podaci pokazuju da hroničan unos hrane nebalansirane u pogledu slatkog/energije izaziva neuronski odgovor na gladovanje i povećava motivaciju da se jede’’, zaključak je prve studije.
Nova studija je ponovila povećan unos hrane nakon eliminisanja sukraloze. Međutim, istraživači predvođeni Jin Hong Parkom i Vilijamom V. Jaom iz ogranka Instituta za istraživanja Skrips u Džupiteru na Floridi, izračunali su da je povećan unos hrane podrazumevao dovoljno kalorija da nadoknadi manjak.
Veći unos hrane je najverovatnije samo odgovor na nedovoljnu uhranjenost, a ne na aktiviranje reakcije na gladovanje zbog unosa sukraloze kao nehranljvog zaslađivača koje povećava apetit, kaže Džil Karvaljo, koautor studije sa Univerziteta južne Kalifornije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA