Categories ZDRAVLJE

Movember – mesec borbe protiv raka prostate

Nakon septembra, meseca borbe protiv raka dojke, kročili smo u novembar pružajući podršku muškarcima obolelim od raka prostate. Popularno nazvan „Movember“, novembar je mesec u kojem ističemo važnost samopregleda i prevencije raka prostate od kojeg najčešće obolevaju muškarci iznad 50. godine.

Movember ima jedan jedini cilj, a to je zaustaviti prevremenu smrt mladih muškaraca. Naziv Movember, nastao je kombinacijom engleskog naziva za novembar i brkove (moustache), zbog čega su brkovi ovog meseca posebno u modi.

Šta je rak prostate?

Prostata je žlezda veličine oraha, smeštena u blizini mokraćne bešike. Njena funkcija je plodnost. Rak prostate je maligni oblik tumora. Ovo je spororastući tumor. Kao i ostali oblici malignih tumora, rak prostate se može proširiti na ostale organe. Rak prostate najčešće metastazira na kosti, pluća i jetru.

Uzroci i simptomi raka prostate

Uzroci raka prostate su i dalje nepoznati, no znamo da na njegov razvoj mogu uticati starost, genetika, spoljni toksični uticaji i hormonalni poremećaji.

Rak prostate je, na početku, teško uočiti jer uglavnom ne izaziva nikakve simptome. Muškarci ga najčešće otkriju nakon što napipaju kvržicu na prostati. U uznapredovaloj fazi se može dogoditi da rak pritisne mokraćnu cev, što onemogućava mokrenje. Takođe se mogu pojaviti i isprekidani mlaz kod mokrenja, stalan osećaj da morate mokriti ili da ne možete izmokriti do kraja ili odložen početak mokrenja.

Pregled prostate je izuzetno važan u prevenciji raka prostate. Sastoji se od palpacije prostate, ultrazvuka mokraćne bešike i pregleda.

 

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Foto: Thinkstock

A.G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA