Categories Prevencija

Sajberuvce: Sa ovim predrasudama se susreću osobe sa oštećenim sluhom

Svakog utorka, u saradnji sa portalom Sajberuvce, na našem portalu možete čitati tekst koji se bavi decom sa oštećenim sluhom, njihovim razvojem, edukacijom, zaštitom prava i uključivanjem u društvo. Prethodne tekstove pročitajte OVDE, a danas vam približavamo predrasude sa kojima se najčešće susreću osobe sa oštećenim sluhom.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Iako nam se čini da je osobu oštećenog sluha jednostavno prepoznati, praksa govori da to nikako nije slučaj – naročito kada su u pitanju mlađe osobe i deca.

Neki od osovnih stereotipa koji govore o tome ko su i kako se ponašaju osobe oštećenog sluha uključuju isključivo komuniciranje znakovnim jezikom ili izrazito vidljive slušne aparate – što nije čest slučaj. Mnogo je češća situacija, da su slušni aparati nedovoljno vidljivi ili pak potpuno neprimetni. A i ko, inače, na ponovljeno pitanje: “Molim?”, odmah gleda sagovornika u uši?

Još jedna predrasuda, sprečava nas da ukoliko nema inicijalnog razumevanja između nas i sagovornika, prvo pomislimo da je sa druge strane osoba oštećenog sluha. To je verovanje da uglavnom starije osobe imaju oštećen sluh te se, samim tim, retko uzima u obzir da bi isti razlog mogao stajati iza određenog ponašanja mlađe osobe ili deteta.

Više detalja o predrasudama sa kojima se sreću osobe sa oštećenim sluhom pročitajte OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA