5 namirnica koje morate da izbacite iz ishrane – što pre!

by | jun 7, 2016

Sigurno ste znali kako „pet otrova“ deluje na vaš organizam i koliko mogu biti opasni ukoliko ih konzumirate svaki dan. Ipak, za njihovo korišćenje nemate izgovor, te je najbolje da ih odmah izbacite iz upotrebe.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Beli pirinač, rafinirane soli, pasterizovano kravlje mleko, rafinirani šećer i belo brašno su pet belih otrova, jer sadrže vrlo malo hranljivih materija, proteina i vitamina. Ako konzumirate ovih pet proizvoda svaki dan, povećaćete rizik od hipertenzije, dijabetesa i drugih bolesti.

Pročitajte i… 10 kancerogenih namirnica koje morate da izbacite iz ishrane!

Da li ste znali da ljudi koji jedu beli pirinač pet puta nedeljno, povećavaju do 17% rizik od dobijanja dijabetesa? Ovo je samo jedan primer koliko ovi proizvodi mogu biti opasni i štetni.

Na sledećim stranama pročitajte zašto morate da izbacite svaku od pomenutih namirnica

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Belo brašno

Belo brašno je skoro čist skrob i sadrži samo malu količinu hranljivih sastojaka originalnog zrna. Dodatni hemijski tretmani dovode do formiranja zrna proizvoda pod nazivom aloksan, koji se koristi u industriji za proizvodnju šećerne bolesti koji medicinski stručnjaci koriste u istraživanja kod zdravih miševa. Aloksan dijabetes prouzrokuje ogromne količine slobodnih radikala u beta ćelijama pankreasa, koje ih uništavaju.

Pročitajte i… Koliko ćete zaista smršati ako izbacite hleb iz ishrane

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Beli šećer

Beli šećer ne može se smatrati hranom, već kao čista hemijska supstanca koja je ekstrakovana iz biljnih izvora kao što su šećerne trske ili repa. Zatim, njegov sok se vadi u ovom procesu koji uklanja sve proteine vlaknima formiranje i 90% zdravih hranljivih sastojaka. Da biste uklonili tečnost ( koju sadrži šećer ), dodaje se kreč, koji kreira alkalnu reakciju koja ubija skoro sve vitamine. Zatim su dodati ugljen-dioksid da ubrzavanje procesa kreča.

Pročitajte i… Kardiolozi savetuju: Ovih 5 namirnica treba da izbacite iz ishrane

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Kravlje mleko

Proces pasterizacija može pomoći da mleko ima duži rok trajanja, ali su troškovi toga jako visoki. Njihov proces uklanja vredne enzima, vitamina A, C, B6 i B12, a u isto vreme, omogućavajući prenos hormona i antibiotika u procesu mleka. Pasterizacija ubija korisne bakterije koje se mogu naći u sirovom mleku.

Pročitajte i… Izbegavajte ovih 6 namirnica i sprečite glavobolju

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Beli pirinač

Beli pirinač može značajno da utiče na nivo šećera u krvi, što je rizik za dobijanje dijabetesa. Preradom belog pirinča uklanja se gornji sloj i klica gde u osnovi ostaje samo deo koji se sastoji uglavnom od skroba.

Pročitajte i… Doktori upozoravaju: Ovih 7 namirnica nikad ne treba da jedete

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Rafinisana so

Ovaj proizvod povećava rizik od nekih kardiovaskularnih problema. Rafinisana so ima svoj deo štetnih nuspojava za one koji je koriste previše. Dok kuhinjska so ima jod, što je potrebno za vaše dobro zdravlje, mnogi obrađuju hranu koja u sebi ne sadrži jod. Fluor je još jedan dodatak uključen u rafinerijskom procesu soli koji može biti loš za vas kada ga konzumirate previše, a kao posledicu može izazvati visok krvni pritisak.

Pročitajte i… Ove namirnice nikako ne treba da jedete za večeru

Tagovi: