Categories Prevencija

Vesna Dedić: Probleme ostavljam na parkingu ispred zgrade!

 

Iako je u poslednje vreme preokupirana brojnim obavezama, TV voditeljka Vesna Dedić ne propušta termine za vežbanje, vodi računa o zdravoj ishrani, a stres i umor „leči” kroz druženje sa prijateljima.


Vesna DedicU kojoj meri, generalno, vodiš računa o svom zdravlju?
O zdravlju sam počela da brinem tek kada sam napunila 32 godine i rodila Lenku.U tom trenutku sam shvatila da bi dete trebalo da ima zdravu i energičnu majku i da je briga o zdravlju moja moralna obaveza. Od tada pazim šta jedem, koliko vežbam, koliko spavam. Jednom godišnje odlazim na sistematski pregled, sporije vozim… Nisam postala hipohondar, ali nisam više ni hedonista kakav sam bila pre Lenkinog rođenja.

 

Imajući u vidu da se baviš profesijom koja ne poznaje striktno radno vreme, kako balansiraš između privatnih i poslovnih obaveza?
E, tu sam magistrirala! (smeh) Ovih dana, evo, regularno snimam „Balkanskom ulicom”, držim predavanja u Radionici za medije „Oficina”, pripremam kao scenarista i reditelj predstavu „Zaljubljeni Deda Mraz”, gostujem po emisijama i idem na promocije svog romana „Zauvek u srcu”. Pored svega toga vodim Lenku na violinu, klavir, engleski, francuski, košarku… A ceo stres i umor sperem petkom kada sa prijateljima odem u restoran na večeru i muziku ili u neki klub. Redovni su i ručkovi sa Sanjom Marinković gde jedna drugoj rešavamo nedoumice. Što se tiče sna, malo spavam, ali nije bitno koliko spavate već da mirne savesti zaspite i da se nasmejani probudite.

 

Imaju li voditelji pravo na „poštedu”? Verovatno ti se dešavalo da moraš da staneš pred kameru, a „nije ti ni do čega”.
Kada imaš autorsku emisiju koja ide jednom nedeljno onda se podrazumeva da imaš prava na odmor samo tokom televizijske pauze od sredine jula do kraja avgusta, kada se emituju reprize. Navikla sam da radim i tokom novogodišnjih praznika i pod temperaturom. Kada sam slomila ruku, posle stavljanja gipsa otišla sam na zakazano snimanje u Banja Luku. Radila sam i sa natečenim zubom jutarnji program. Malo nabaciš kosu preko obraza i – idemo dalje.

 

Na koji način održavaš kondiciju?
Najviše mi prija teretana i, naravno, letnji dvomesečni boravak na moru i plivanje. Rado vežbam, iako nemam dovoljno slobodnog vremena. Ipak, čim primetim da sam se ugojila tri kilograma, maksimalno se usredsređujem na sportski život. Na kraju krajeva, mislim da se kondicija stiče voljom i željom da ti dan ne pobegne, a ja sam u tome majstor!

Vesna DedicKoliko pažnje pridaješ zdravom režimu ishrane?
Vrlo se zdravo hranim u smislu da izbegavam sve od belog brašna i šećera, nema suhomesnatih proizvoda, kolača, svinjetine… Mislim da je vrlo važno namirnice pripremati kod kuće i izbegavati fast food. Volim da kuvam pa je za ručak uvek neizbežna domaća sup, salata od raznovrsnog povrća i neko roštilj meso.”Grešna” sam samo kada odem u inostranstvo gde jedem sve nacionalne specijalitete i naravno leti u Crnoj Gori kada se redovno ugojim, jer ne mogu da odolim varijanti pršuta-loza-sir iz ulja.

Pretpostavljam da si, poput većine žena, držala dijete. Kakva su tvoja iskustva?
Protivnik sam dijeta koje iscrpljuju i oduzimaju energiju. U trudnoći sam se ugojila 25 kilograma, pa sam nakon porođaja bila prinuđena da se pozabavim dijetama. Sve su imale jo-jo efekat. Kada sam počela da jedem na tri sata, ali isključivo zdrave namirnice, sve sam skinula.

U poslednje vreme mnogi rade test intolerancije na hranu. Da li si upoznata sa tim vidom redukovanja ishrane?
Radila sam i ja taj test, te mogu reći da je to dobar vodič za kreiranje individualnog jelovnika. Naravno, nisam se odrekla kafe, vina i čokolade, ali sam čuretinom zamenila piletinu koja mi ne prija i jagnjetinom svinsko meso.

 

Mnogi roditelji u današnje vreme ne stižu da se, u trci za poslom, posvete deci. U kojoj meri vodiš računa da se Lenka pravilno hrani, da se bavi sportom…?
Ishrana dece je ključna u održavanju njihovog imuniteta. Lenki nikada nisam davala vitaminske preparate, već sam pazila da se zdravo hrani. Osim toga, veoma je aktivna. U predškolskom uzrastu trenirala je gimnastiku, potom je prešla na odbojku, a sada je u KK „Voždovac” gde ima treninge tri puta nedeljno. Pored toga ide i na ples, a obožava i rolere iako ja vrištim svaki put kada ubrza.

 

Da li si previše brižna kada je reč o njenom zdravlju, pa je i za najmanji kašalj vodiš kod lekara?
Zaista sam brižna kada je reč o njenom zdravlju, tako da je vodim lekaru čim primetim simptome nazeba. Srećom njena dr Maksić, iz Doma zdravlja „Palilula, nije paničar poput mene, pa lepo predupredimo te situacije.

 

Imaš li običaj da uzimaš lekove „na svoju ruku” ili ništa ne činiš bez dogovora sa lekarom?
Moram priznati da sama sebi odredim terapiju kada imam upalu krajnika. (smeh) Prosto, znam svoj organizam, a i nemam vremena da zbog kijavice idem kod lekara. Očajna sam što mi za zdravstveno osiguranje uzimaju ogromne sume od prihoda, a svaki put kada je frka, plaćam privatnog lekara jer nemam vremena da čekam u redovima koji konstantno vladaju po Domovima zdravlja.

 

U kojim situacijama se obraćaš lekaru?
Nikada ne priznajem da mi je loše. U krugu prijatelja poznata sam po tome da guram do poslednjeg atoma snage.

 

Koliko vodiš računa o svom zdravlju preventivno?
Jednom godišnje idem na ultrazvuk i proveru krvne slike. Preventivno pijem preparate za očuvanje imuniteta, čašu crnog vina dnevno i najvažnije – sve probleme sa posla ostavljam na parkingu ispred zgrade.

 

Imaš li neki porok?
Cigarete su moj jedini porok, ali se protiv toga ne borim. Volim da pušim, šta više mislim da od njih imam više koristi nego štete, jer mi smanjuju nervozu.

 

Razgovaraš li otvoreno sa ćerkom o štetnosti cigareta ili alkohola?
Moja Lenka je oštri protivnik pušenja. Na pismenom radu, kada se na građanskom vaspitanju govorilo o manama roditelja, jedino je istakla činjenicu da pušim. Naravno da je upućena u štetnost alkohola, cigareta i droge. Pričamo otvoreno o svemu i mislim da sa njom taj problem neću imati.

 

Devojke danas rado odlaze „pod nož” kako bi svoj izgled dovele do savršenstva. Kakav je tvoj stav o estetskim intervencijama?
Smatram da je ključ lepote prihvatanje sebe onakvom kakva jesi. Redovna nega, vežbe i korekcija ishrane uvek su dobrodošle, ali sam protivnik estetskih intervencija, bilo da je reč o ubrizgavanju botoksa ili ozbiljnijem zahvatu. Ukoliko živimo u saglasju sa svojim telom, godinama i mislima, iz nas će isijavati lepota.

 

Eva Čubrović

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA