Categories Prevencija

Znate li razliku između slušnog aparata i kohlearnog implanta?

Svakog utorka na našem portalu donosimo tekstove koji se bave decom sa oštećenim sluhom, njihovim razvojem, edukacijom, zaštitom prava i uključivanjem u društvo, a sve u saradnji sa portalom Sajberuvce. Danas vas informišemo o tome koja je razlika između slušnog aparata i kohlearnog implanta, a prethodne tekstove pročitajte OVDE, OVDE i OVDE.

Foto: Instagram
Foto: Instagram

Slušamo ušima, ali zapravo čujemo mozgom. Naša čula prikupljaju stimulanse iz spoljne sredine i čudom prirode, pretvaraju ih u elektromagnetne talase koje mozak razume. U tome i jeste osnovna i naveća razlika između slušnih aparata i kohlearnog implanta.

Za razliku od slušnih aparata koji pojačavaju zvuk, kohlearni implant preuzima funkciju oštećenog dela unutrašnjeg uha (kohlee*), te pretvara i sprovodi zvučne signale do mozga. Za tehnološki osvešćene, može se reći da kohlearni implant predstavlja interfejs između spoljašnje okoline i ljudske svesti.

*Kohlea je oblika puževe kućice – te je to i razlog zašto se ovaj simbol često koristi kada se govori o osobama oštećenog sluha.

Kohlearni implant ili “bioničko uho” trenutno predstavlja jedinu tehnologiju koju je izumeo čovek, a koja može u velikoj meri da povrati funkciju ljudskog čula. O izuzetnom značaju koji pronalazak kohlearnog implanta ima za čovečanstvo najbolje govori činjenica da ga porede sa sletanjem na Mesec – u medicinskim krugovima.

Kohlearni implant je relativno mlada tehnologija koju je 1978. izumeo doktor Greem Klark (Graeme Clark). Od 1990. godine je dostupna za tretiranje ozbiljnih slučajeva gluvoće kod dece gde, uz posvećen rad i rehabilitaciju, donosi izuzetne rezultate. Danas, broj implantiranih ljudi na svetu je oko pola miliona i raste eksponencijalnom brzinom.

Kako kohlearni implant funkcioniše pročitajte OVDE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA