6 razloga da što pre počnete sa pilatesom

by | 30 novembra, 2020

Ako želite da zategnete mišiće i doterate liniju, a da u isto vreme naučite pravilno disanje i držanje, onda je pilates pravi izbor za vas. Ovaj vid fitnesa ujedno pomaže u otklanjanju stresa i doprinosi relaksaciji.
Iako nije jednostavan kako se čini na prvi pogled, veoma je dobar za one koji ne smeju da rade naporne kardio treninge. Pilates pomaže da oblikujete telo i mišiće učinite vretenastim, pa je i to jedan od razloga zašto ga treba odabrati. (Pročitaj: Uskladite vežbanje s menstrualnim ciklusom i – dobićete sjajne rezultate!)

Uz pilates postajete fleksibilniji
Ako imate višak kilograma i ne možete da dohvatite prste na nogama dok sedite, a da pritom ne osetite bolove i zatezanje, pilates će pomoći da se vratite u formu. Postaćete fleksibilnije i smanjićete rizik od povreda. Ono što je najbitnije, kada je pilates u pitanju, je dejstvo koje ima na kičmeni stub i zglobove jer se zasniva na fizikalnoj terapiji. Pilates će vam pomoći da povećate svoju razgibanost i ubrzate cirkulaciju bez naglih pokreta, a uz to ćete istegnuti kičmu i vratiti pršljene u pravilan položaj. 

Ublažava posledice predugog sedenja
Kada dugo sedite, vaše telo trpi. Pored toga što je mlitavo, javljaju se i bolovi. Bavljenje pilatesom neće stvoriti trbušnjake, ali će ojačati trup. Pomoći će vam da se oslobodite bolova i pružiće vam bolju pokretljivost. Pilates neće gađati isključivo mišić prednjeg stomačnog zida, već i bočne trbušne mišiće, kao i one koji grade karlično dno i daju potporu držanju. (Pročitaj: Da li ste sigurni da sedite pravilno?)

Priprema za napornije treninge
Da biste povećali snagu, ne morate da dižete tegove. Pomoću pilatesa ojačajte telo i izgradite čvrste temelje, koji će otkloniti bilo kakve slabosti pri podizanju tegova. Pilates je odlična dopuna treningu snage i izdržljivosti. Imaćete stabilniju posturu, kičmu i čvršće jezgro, što je naročito bitno za podizanje većih težina iz čučnja.

gluteusi vezba devojke zdravlje

Zašto odabrati pilates

Uz pilates gubite kilograme
Uz redovne treninge i prilagođenu ishranu, rešićete se kilograma i oblikovati telo. Tokom vežbi, mišići su pod stalnom tenzijom, a najbolji efekat postiže se kombinacijom sporih i brzih pokreta.

Uz pilates aktivirate zapostavljene mišiće
Već posle prvog treninga osetićete koliko su zapostavljeni određeni mišići, jer će vas boleti. Dobra strana pilatesa je ta što aktivira čitavo telo. Dovoljna su tri intenzivna treninga u toku nedelje da primetite rezultate. Pored ostalog, ojačaćete gluteus – mišić koji je važan stabilizator pokreta. Kad je gluteus slab, trpe kukovi i kvadricepsi. Snažna zadnjica je važan element u izgradnji dobre posture.

pilates devojka zdravlje

Pilates opušta nervni sistem
Pilates smiruje nervni sistem i snižava nivo kortizola. Kao aktivnost malog opterećenja, uključuje i vežbe disanja, što mu daje umirujući efekat. Ovaj trening vas uči kako da bolje kontrolišete telo kada je ono pod fizičkim ili mentalnim stresom. Učite da dišete dublje, što je psihološki odgovor tela koji prirodno smanjuje stres.

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.