Ukusna, a jednostavna jela od kuvanih jaja

by | 17 aprila, 2023
jela od kuvanih jaja

Nakon Uskrsa uvek ostanemo zatrpani gomilama kuvanih jaja. Šta sada? Ovo su najbolji recepti za jednostavna jela od kuvanih jaja. Prijatno!

Ukoliko su i vama pretekla kuvana jaja od Uskrsa i već vam je unapred muka od ideje da danima jedete kuvana jaja – evo rešenja. Jednostavna jela od kuvanih jaja pomoći će vam da preostala praznična jaja utrošite, a pritom ćete uživati u novim ukusima.

Jela su tako pravljena da će u njima podjednako uživati i deca i odrasli, a pritom –  recepti se spremaju lako i sve potrebno već imate u kuhinji.

 

Jednostavna jela od kuvanih jaja

 

Mesna štrudla

mesna štrudla

Olga Mazyarkina/GettyImagesPlus

Sastojci

  • 1/2 kg mlevenog svinjskog mesa (može i mešavina svinjetina/junetina)
  • 2 jajeta
  • 1 crni luk
  • 7-8 kašika prezle
  • začini po ukusu
  • 5 kuvanih jaja

Priprema:

Iseci luk na sitno, što sitnije možete, a potom pomešati sa mlevenim mesom i začinima po ukusu. Trebalo bi koristiti, pored soli, biber i vegetu, kao i malo aleve paprike. Umutiti viljuškom dva cela jajeta i dodati u smesu. Zatim, dodavati prezlu, postepeno i mesiti, sve dok smesa ne prestane da bude lepljiva.

Namastiti tepsiju ili je obložiti papirom za pečenje. Na dnu tepsije poređati jedan sloj smese, debljine prsta. Na njega staviti, uz manje razmake 5 očišćenih barenih jaja. Prekriti ostatkom mesne smese. Zagrejati rernu na 180 stepeni i peći 35 – 40 minuta.

Francuski krompir

francuski krompir

Mariha-kitchen/GettyImagesPlus

Sastojci: 

  • 1 kg krompira
  • 1
  • 5-6 barenih jajeta
  • 250 gr kobasice
  • 1 mala pavlaka
  • 2 jajeta
  • začini

Priprema: 

Oljuštiti krompir i iseći na tanje ploške. Kuvati ih dok ne postanu meke, ali paziti da se ne prekuvaju. Izvaditi i ocediti ploške krompira. Dok se krompir cedi, oljuštiti barena jaja i naseći na tanke kolutove. Na isti način iseći i kobasicu. U jednoj posudi razmutiti dva jajeta i tome dodati pavlaku – mutiti ručno dok se ne sjedini.

U vatrostalnu činiju ređati red krompira, red jaja, pa red kobasice i tako dok se ne utroši materijal. Svaki red krompira i jaja začiniti po ukusu. Završiti redom krompira, a potom preliti smesom od jaja i pavlake. Peći na 180 stepeni 25 minuta.

Punjena jaja

punjena jaja

sims/gettyimagesplus

Sastojci:
12 barenih jaja
1 kafena šolja majoneza
2 kašičice senfa
biber i so po ukusu
50 grama tvrdog sira
Priprema: 
Barena jaja pažljivo očistiti i potom preseći na pola, uzdužno. Pažljivo odvojiti belance i žumance. Belanca očistiti, a potom poređati na tacnu i odložiti sa strane.
Žumanca izgnječiti viljuškom ili štapnim mikserom, dodati jaja i senf, a potom i prstohvat soli. Dobro izmešati, smesa ne treba da ima gromuljice. Kada ste zadovoljni ukusom, odajte krupnije mleveni biber. Dobijenom smesom napunite polovine belanaca, a potom preko njih izrendajte tvrdi sir.

Namaz od kuvanih jaja

namaz od jaja

alleko/gettyimagesplus

Sastojci: 

  • 6 tvrdo kuvanih jaja
  • pola šolje majoneza
  • 50 grama margarina
  • 1 kašika senfa
  • so, biber

Priprema:

Očistiti tvrdo kuvana jaja i dobro ih ispasirati, najbolje štampnim mikserom, sve dok se ne dobije kompaktna smesa. Razmekšati margarin i dodati smesi, a zatim dodati i majonez i senf. Kada se smesa sjedini, dodati so i biber po ukusu, pa dobro promešati.

Ćufte od jaja

ćufte od jaja

Bianca Neascu/GettyImagesPlus

Sastojci: 

  • 300 grama domaće šunke ili šunka salame
  • 4 kuvana jajeta
  • 2 friška jajeta
  • kašikica – dve prezle prezle
  • začini po ukusu

Priprema:

Oljuštite i izgnječite kuvana jaja, a potom naseckajte šunku. U posebnoj posudi umutite dva friška jajeta. Pomešajte umućena jaja, sa smesom od kuvanih jaja i dodajte šunku. Dodajte začine po ukusu, a potom dobro izmešajte. Kada se smesa sjedini, dodajte malo prezle, tek toliko da smesa prestane da bude lepljiva. Formirajte ćuftice i poslažite ih u pleh prethodno obložen papirom za pečenje. Pecite 25 minuta na 180 stepeni.
Akiromaru/GettyImagesPlus