10 navika u ishrani koje vas sprečavaju da izgubite kilograme: Evo šta radite pogrešno

by | avgust 31, 2023
navike u ishrani koje sprečavaju mršavljenje

Gubitak kilograma nije baš jednostavan zadatak. Naročito ako imate loše navike u ishrani koje sprečavaju mršavljenje. Evo šta treba da korigujete.

Navike u ishrani koje sprečavaju mršavljenje: Da li ih i vi imate?

Svi imamo različite energetske potrebe i velikii broj faktora utiče na to kakva je ishrana pogodna za vas. Ukoliko pokušavate da izgubite nekoliko kilograma, nije dovoljno da izbacite samo jednu namirnicu i očekujete poboljšanje. U pitanju je način i stil života koji vodite. Evo na šta treba da obratite pažnju.

Medicyst®

Konzumirate mnogo šećera

Promena ove navike ne znači da treba u potpunosti da isključite slatkiše, ali bi bilo poželjno da smanjite ukupan unos šećera. Njega ćete najčešće naći u sokovima, slatkišima, pekarskim proizvodima, začinima, žitaricama i prerađenoj hrani.

Ne unosite dovoljno proteina za vreme doručka

Doručak je jedan od najvažnijih obroka, a on se često preskače ili se zamenjuje slatkišima i kafom. Međutim, uključivanje proteina u prvi obrok u danu može podstaći gubitak težine i poboljšati zdravlje mišića. Osim toga, takođe je povezan sa osećanjem sitosti i regulacijom glukoze. Dodajte grčki jogurt u smuti kako biste povećali unos proteina.

Navike u ishrani neefikasne za mršavljenje: Ne unosite dovoljno vlakana

Ovo je čest slučaj kada su odrasli ljudi u pitanju. Međutim, vlakna pomažu da se osećate siti tokom celog dana i to može dovesti do smanjenja potrebe za grickalicama i podstiče dobar rad sistema za varenje. Ona takođe mogu usporiti apsorpciju glukoze u telu. Ovsena kaša, orasi puter od kikirikija i hleb od celog zrna su sjajan način da unesete više vlakana.

Nedostatak voća i povrća

Odrasli bi, u proseku, trebalo da unose jednu i po do dve porcije voća dnevni i dve do tri porcije povrća. Uvrstite ih u ishranu i na taj način ćete povećati sadržaj vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata u vašem jelu.

Navike u ishrani koje sprečavaju mršavljenje: Trpite glad

Preskakanje užine i izgladnjivanje do prvog obroka ili večere može imati suprotan efekat: Prejedanje. Ovo će naravno otežati da izgubite kilograme. Uvedite užinu  tokom vašeg dana na svaka tri do četiri sata. Povrće i voće su sjajne grickalice.

Jedete pre spavanja

Poslednji obrok pre spavanja treba da bude najmanje dva sata pre nego što odete u krevet. Ukoliko jedete tako kasno, velike su šanse da će doći do povećanog unosa kalorija i povećanja telesne težine. Tamna čokolada je dobar izbor za dezert jer utiče na dobar san i smanjuje probavne simptome kao što je refluks.

Birate pogrešne grickalice

Kao što je rečeno, veoma je važno da imate dobru užinu i da se ne pregladnjujete. Međutim, banane, musli pločice ili šaka krekera su užine bazirane na ugljenim hidratima što onemogućava da imate zadovoljavajuću užinu i može dovesti do velikog skoka, a potom i pada energije. Umesto toga, dobra ideja su krekeri sa humusom ili sirom.

Konzumirate prerađene ugljene hidrate

Krekeri, hleb i musli štangle su veoma zgodni za pripremanje jela i grickalica. Međutim, oni sadrže so, šećer, aditive i konzervanse koji značajno utiču na vaš željeni gubitak težine. Iako je pametno uključiti neke od namirnica u svoju ishranu, pokušajte da ne jedete više od jednog obrađenog ugljenog hidrata po obroku.  Orašasti plodovi, suvo voće ili hogurt sa svežim voćem su dobar izbor.

Birate pogrešnu hranu nakon treninga

Konzumiranje kombinacije proteina i ugljenih hidrata nakon završetka treninga vam mogu pomoći da se oporavite od treninga, ali i da gubite na težini. Smutiji sa proteinskim prahom ili grčkim jogurtom su dobar način da unesete dovoljnu količinu hranljivih materija.

Navike u ishrani neefikasne za mršavljenje: Unosite prazne kalorije

Iako ovo zvuči obećavajuće, realna slika je malo drugačija. Ove kalorije se nalaze u čvrstim mastima i dodatom šečeru. O šećeru smo već govorili, a čvrste masti se mogu naći u hrani  kao što su puter, margarin i životinjska mast. Pokušajte da ih zamenite puterom od kikirikija ili avokadom.

Sadržaj pružen na www.lepotaizdravlje.rs na temu koje se tiču zdravlja i ishrane ne sme se smatrati zamenom za profesionalni savet, dijagnozu ili tretman. Uvek se obratite kvalifikovanim stručnjacima za bilo kakve nedoumice koje imate u vezi sa zdravljem i medicinskim stanjima.