Ishrana posle 40-te: 5 namirnica koje treba izbegavati

by | jun 13, 2023
ishrana posle 40-te

Ishrana posle 40-te mora da se prilagodi promenama kroz koje naše telo prolazi kako bismo ostali zdravi i aktivni (i zadržali vitku liniju!)

Želeli mi to ili ne, 40-ti  rođendan je veoma važno doba i prekretnica u životu svake osobe i često podrazumeva prilagođavanja kako  bismo održali zdravlje i osećali se dobro. Jedno od tih prilagođavanja svakako je pitanje ishrane.

Ishrana posle 40-te: Namirnice koje bi trebalo da izbegavate

Crveno meso

Ishrana bogata crvenim mesom obično je povezana sa visokim holesterolom, kardiovaskularnim oboljenjima i većim rizikom od dijabetesa. Muškarci su u većem riziku od raka prostate kada jedu crveno meso kuvano na visokim temperaturama jer je ono često kancerogeno.

Članak se nastavlja posle reklama

Kod žena, ishrana posle 40-te mora da bude bazirana na dovoljnoj količini proteina, jer ih njihov organizam slabije sintetiše. Ipak, količine crvenog mesa treba ograničiti, a usmeriti se na proteine iz živine ili ribe.

Ishrana posle 40-te: Gazirana pića

Gazirana pića treba izbegavati posle 40-te jer su obično punjena kofeinom, fruktozom i rafinisanim šećerom. Ovako visoka koncentracija kofeina može izazvati giht, a šećer može povećati nivo insulina, što vas dovodi u opasnost od srčanog udara koja je za 20 procenata veća nego kod ljudi koji izbegavaju gazirana pića.

Proizvodi od belog hleba

Beli hleb i druga hrana od belog brašna spadaju u namirnice koje treba izbegavati nakon četrdesete jer mogu pogoršati artritis i izazvati skokove šećera u krvi. Neki stručnjaci su objasnili da je aditiv kalijum bromat koji se nalazi u hlebu toksičan za ljudske ćelije i izaziva rak kod životinja.

Članak se nastavlja posle reklama

Pomfrit

Iako je ova namirnica sve zastupljenija na našem jelovniku, stručnjaci upozoravaju da ona bukvalno pumpa masnoće u arterije, pa ishrana posle 40-te definitivno ne treba da uključuje pomfrit. Takođe, kalorije u ovim prženim namirnicama mogu dovesti do gojenja, što opet vodi do drugih bolesti i hormonske neravnoteže. Nezdrava, zagrejana ulja koja se nalaze u ovakvoj hrani mogu dovesti do srčanih oboljenja.

Voćni sok

Ishrana posle 40-te koja uključuje dosta voćnog soga naizgled deluje kao odlično rešenje. Greška! To je zato što su korisna vlakna ceđenjem uklonjena iz voća, a unosite kompletnu količinu šećera. Rezultat: povećan nivo šećera, posebno kod muškaraca sa dijabetesom i gihtom.

Članak se nastavlja posle reklama
simonapilolla/iStock/gettyimageesplus