Kako šećer utiče na kožu i kakve tragove ostavlja na licu

by | februar 15, 2024
Kako šećer utiče na kožu i kakve tragove ostavlja na licu; dugokosa devojka posmatra svoje lice u ogledalu

Ljubav prema slatkišima štetno deluje ne samo na na zdravlje uopšte, već i na lepotu. Otkrivamo kako šećer utiče na kožu i kakve tragove ostavlja na licu.

Savremeni čovek je svakako srećan: za razliku od naših predaka, ne moramo da razmišljamo šta da kuvamo za večeru, jer nam je na raspolaganju širok izbor hrane. Ali to ima i svoju lošu stranu: gotova hrana često obiluje šećerom. A prekomerni unos šećera može da naruši zdravlje i lepotu, jer loše utiče i na kožu lica.

Ako dođe do nekog disbalansa u telu, to će se odmah odraziti i na koži. Ako jedete mnogo slatke hrane, verovatno ste primetili promene na svom licu: postaje natečeno, gubi nekadašnji sjaj ili čak postaje prekriveno aknama. „Ovaj fenomen se naziva ‘sindrom šećernog lica‘“, objašnjava kozmetičarka Lana Abasova.

Medifem® gel

Kako šećer utiče na kožu: Šta je sindrom šećernog lica

Sindrom šećernog lica je posledica prevelike količine šećera u ishrani, što utiče na izgled kože, posebno lica. Naučno rečeno, šećerno lice se pojavljuje zbog glikacije – hemijskog procesa u kojem se molekuli šećera vezuju za proteine, formirajući glikozilovane molekule. Ovi molekuli ne izlučuju se iz tela, ozbiljno remete metaboličke procese i uzrokuju smrt ćelija.

Kolagen i elastin, proteini odgovorni za čvrstinu, elastičnost i mekoću kože, najviše su pogođeni glikacijom. Njihova vlakna postaju gušća, koža postaje gruba i suva, pojavljuju se bore. Tada su i druge strukture, na primer, kapilari, takođe uključene u destruktivni proces. Kao posledica javlja se rozacea ili stalno crvenilo lica koje mora da rešava dermatolog.

Kakve tragove šećer ostavlja na licu

Bubuljice. Višak šećera u telu povećava proizvodnju sebuma, koji začepljuje pore i folikule dlake, izazivajući akne. Proizvodi koji sadrže šećer takođe narušavaju crevnu mikrofloru i povećavaju propustljivost patogenih mikroorganizama, što rezultira pojavom akni na licu.

Oticanje i nadutost. Proizvodi glikacije ometaju uklanjanje viška tečnosti iz tela, što dovodi do stalnog otoka na obrazima i ispod očiju.

Prerano starenje. Šećer ne samo da uništava kolagena i elastinska vlakna, već i značajno usporava proces formiranja novih ćelija kože. Epidermis gubi sposobnost brze regeneracije, a na licu se pojavljuju duboke bore koje su najizraženije u predelu oko očiju – gde potkožna mast praktično izostaje.

Suvoća i ljuštenje. Glikovani proteini, odnosno uništeni zbog glikacije, prestaju da zadržavaju vlagu u epidermisu. Tečnost isparava brže nego obično, a koža postaje dehidrirana, suva i peruta se.

Crvenilo. Zbog stanjivanja proteinskih vlakana, mali krvni sudovi se uzdižu bliže površini kože i postaju vidljivi. Slabo vezivno tkivo na licu čini izraženim paukove vene.

Siv ten. „Krhkost“ krvnih sudova remeti zasićenost dermisa kiseonikom i svim potrebnim supstancama koje ulaze u telo hranom. Kao rezultat, koža gubi svoj prirodni sjaj, dobija sivkastu nijansu i izgleda beživotno.

Kako vratiti zdrav izgled svojoj koži

Za početak, svedite konzimiranje namirnica koje sadrže šećer (i veštačke zaslađivače) na najmanju moguću meru. Hranite se zdravo, pojte dovoljo vode i uvrstite svakodnenvu fizičku aktivnost u svoju rutinu. Koristite kozmetičke proizvode koji su namenjeni baš vašem tipu kože, a maksimalnu pažnju posvetite pravilnom čišćenju lica. Ako se budete pridržavali navedenog, vaše lice će se prosto preporoditi za samo nekoliko nedelja.

Medifem® gel

Maksym Belchenko/gettyimages.com