5 neverovatnih prednosti smokava potopljenih u vodi preko noći

by | 22 januara, 2024
prednosti smokava , namočene smokve

Smokve se vekovima koriste za lečenje poremećaja endokrinog sistema, kao i bolesti reproduktivnog sistema i digestivnog sistema. Čitajte dalje da biste saznali o prednostima smokava potopljenih u vodi preko noći!

Nutritivna vrednost smokava

Smokve ne sadrže masti, holesterol, imaju vrlo nizak sadržaj natrijuma, u isto vreme imaju uravnotežene količine vlakana, ugljenih hidrata i šećera. Jedna smokva (težinom oko 40 grama) sadrži sledeće:

  • 30 kcal
  • 0,1 gram masti
  • 0 miligrami holesterola
  • 0 miligrami natrijuma
  • 10 grama ugljenih hidrata
  • 1 gram vlakana
  • 8 grami šećera
  • 0 grami proteina

 

Prednosti smokava potopljenih u vodi preko noći

Smokve su vrlo ukusne suvo voće koje ima okrugli oblik, lepljivu teksturu i hrskave koštice.

Jedenje smokava namočenih u vodi ujutru na prazan stomak može vam doneti mnogo koristi, jer su smokve izvor hranljivih sastojaka, posebno minerala. U nastavku ćemo navesti nekoliko drugih prednosti.

Bogati su mineralima

Smokve su bogate mineralima poput mangana, cinka, magnezijuma i gvožđa; izuzetno su korisne za reproduktivno zdravlje. Visok sadržaj vlakana i antioksidanata u ovom suvom voću pomaže u zaštiti hormonske ravnoteže i sprečava različite probleme u postmenopauzi. Ženama koje pate od PMS-a takođe se savetuje da konzumiraju smokve za ublažavanje simptoma.

Kontrolišu nivo glukoze u krvi

Smokve sadrže velike količine kalijuma, koji kontroliše visok nivo šećera u telu. Razne studije su pokazale da kiselina koja se nalazi u smokvama pomaže u značajnom smanjenju nivoa šećera u krvi. Konzumiranje namočenih smokava pomoći će u kontroli nivoa glukoze u krvi kod dijabetes melitusa tipa II. Ovo sušeno voće možete uključiti u svoju ishranu dodavanjem smokava jelima kao što su voćni smuti, salate, ovsene pahuljice ili kukuruzne pahuljice.

Prednosti smokava: ubrzavaju pražnjenje creva

Visok sadržaj vlakana u smokvama pomaže u održavanju redovnog pražnjenja creva. Ljudi koji pate od zatvora treba da uključe smokve u svoju ishranu kako bi održali zdravlje creva.

Kontrolišu nivo krvnog pritiska

Antioksidanti koji se nalaze u smokvama mogu pomoći u uklanjanju slobodnih radikala iz tela, istovremeno kontrolišući nivo krvnog pritiska. To može dovesti do boljeg zdravlja srca, sprečavajući začepljenje koronarnih arterija. Nekoliko studija je takođe pokazalo da smokve mogu smanjiti nivo triglicerida u telu, što uzrokuje različite probleme povezane sa srcem.

Prednosti smokava: održavaju zdravlje kostiju

Vaše kosti ostaju zdrave zahvaljujući dobroj dozi kalcijuma. Naše telo ne proizvodi kalcijum samo po sebi, pa moramo da zavisimo od spoljnih izvora kao što su soja, mleko, zeleno lisnato povrće i smokve.

Namočene smokve za mršavljenje

Smokve imaju prilično malo kalorija i puno vlakana, što ih čini izuzetno zasitnim. Uključivanje hrane bogate vlaknima, poput smokava, u uravnoteženu ishranu može vam pomoći da ostanete siti između obroka i izbegnete prejedanje koje dovodi do gubitka kilograma. Potapanje smokava u vodi preko noći donosi mnogo koristi telu. Konzumiranje voća, uključujući sušeno voće, takođe je povezano sa smanjenjem telesne težine.

To je prvenstveno zato što je voće veoma bogat izvor hranljivih sastojaka i biljnih jedinjenja koja mogu doprineti holističkom poboljšanju zdravlja i pomoći vam da održite zdravu telesnu težinu. Međutim, potrebno je još mnogo istraživanja da bi se potvrdila ova hipoteza.

Međutim, namočene smokve za mršavljenje su dobra opcija za ishranu. Možete njima zameniti slatkiše, ali umerenost je pre svega.

Možda će vam biti lakše da jedete više suvog voća nego što ste planirali u poređenju sa svežim voćem. Sve u svemu, 1/4 do 1/2 šolje (42 do 75 grama) suvog voća sadrži približno isto toliko kalorija i drugih hranljivih sastojaka kao jedna šolja svežeg voća.

Evo kako možete konzumirati smokve za mršavljenje potapanjem ih u vodi preko noći:

Prvo stavite nekoliko plodova smokve u posudu.

Zatim smokve napunite sa puno tople vode tako da budu prekrivene vodom 2,5–5 cm.

Posle toga ostavite smokve preko noći dok ne nabubre.

Ocedite i konzumirajte smokve kao hranu na način koji vam odgovara.

 Zaključak

Sa sigurnošću možemo reći da su smokve savršena opcija ako želite da pojedete nešto ukusno dok sledite režim mršavljenja. Smokve su bogat izvor hranljivih sastojaka, a namočene smokve imaju brojne prednosti. Glavne zdravstvene koristi su gubitak težine i obogaćivanje vašeg tela mineralima.

Za više korisnih saveta zapratite profil autora.

Aleksandra BurlakovaAndrii Pohranychnyi / iStock / Getty Images Plus