Kako pripremiti telo za dijetu: Najvažniji saveti nutricionista

by | januar 3, 2023
Kako pripremiti telo za dijetu

Evo kako pripremiti telo za dijetu i na šta je potrebno obratiti posebnu pažnju.

Većina nas tokom praznika, usled prejedanja, dobije po koji kilogram viška. Isto tako, većina nas sebi obeća da će od januara početi sa dijetom. A sada, konačno je vreme da s reči pređete na delo. Evo i kako, uz pomoć saveta stručnjaka.

Kako pripremiti telo za dijetu

1. Protein

Jedite više nemasnog mesa (ćuretina, piletina, teletina), ribe i morskih plodova koji sadrže složena vlakna. Svaki obrok sa složenim vlaknima ubrzava proces mršavljenja i uklanja višak vode. Naravno, vredi isključiti svinjetinu i jagnjetinu iz menija.

Članak se nastavlja posle reklama

Vlakna

Jedite što više vlakana ujutru. Takođe je veoma važno jesti vlakna pre glavnog obroka. Zapamtite: prvo salatu ili voće, a tek nakon nekog vremena – ručak ili večeru. Vlakna će zauzeti deo zapremine želuca, a vi ćete jesti manje. Izbacite iz ishrane voće sa visokim sadržajem šećera kao što su urme, grožđe i banane.

Složeni ugljeni hidrati

Pokušajte da u ishranu uvedete složene ugljene hidrate, zamenjujući ih lakim: žitarice, žitarice, testenine od integralnog brašna, mahunarke, odnosno one namirnice koje će polako povećavati nivo šećera u krvi.

Kako pripremiti telo za dijetu frakcionom ishranom

Osećaj gladi se javlja otprilike tri sata nakon poslednjeg obroka, pa da biste se osećali prijatno, smanjite intervale između obroka. Ne zaboravite da smanjite i porcije hrane. Tako možete smanjiti zapreminu želuca, koji je navikao da prima malu količinu hrane u isto vreme. Vremenom ćete, zahvaljujući ovom triku, jesti mnogo manje hrane, što će biti samo plus za vašu ishranu.

Članak se nastavlja posle reklama

Detoks

Pokušajte da razvijete program detoksikacije sa profesionalnim nutricionistom. Neophodno je osloboditi telo toksina i ukloniti višak tečnosti iz njega. Strogo se pridržavajte menija i, ako je moguće, uradite procedure drenaže.

Članak se nastavlja posle reklama

Multivitamini i omega-3 masne kiseline

Obavezno počnite da uzimate multivitamine i omega-3 masne kiseline pre početka dijete i nastavite to da radite na vreme. Ove supstance su neophodne za normalizaciju metabolizma masti i upravo u periodu bavljenja sportom i tokom intenzivnih fizičkih napora, pozitivno utiču na psihičko stanje, koje može drastično da se potrese pri oštrim restrikcijama u ishrani i normalizuje nivo holesterola u krvi.

Kako pripremiti telo za dijetu- Fizička aktivnost

Postepeno povećavajte fizičku aktivnost. Počnite sa 30-40 minuta hoda brzim tempom, pa tek onda pređite na ozbiljne fizičke vežbe i programe.

Članak se nastavlja posle reklama

Voda

Veoma je važno piti što više vode – najmanje 1,5 – 2 litre dnevno. Izbacite iz menija sva slatka i gazirana pića, zamenjujući ih običnom vodom. Zapamtite da dnevna količina ne uključuje čaj, kafu, supe i druge slične tečnosti.

Zdrav san

Neka vam bude pravilo da idete u krevet na vreme i ustajete na vreme. Pokušajte da isplanirate svoj dan tako da spavate najmanje 8 sati dnevno, a budite se i idite u krevet svaki dan u isto vreme.

Članak se nastavlja posle reklama

Kako pripremiti telo za dijetu uz pozitivan stav

Održavajte prijatnu atmosferu u porodici i kod kuće. Dijeta je teška za ljude koji nisu navikli da se ograničavaju na hranu, pa ispunite svoj dan prijatnim sitnicama. Počnite da ih ugrađujete u svoj dnevni plan pre nego što pređete na novi režim kako bi vam postali navika.

Lepota i zdravljeTetiana Kreminska/iStock/Getty Images Plus via Getty Imagesmediaphotos/iStock/Getty Images Plus via Getty Images;