Desert posle nedeljnog ručka: Krofne u čokoladnom prelivu

by | januar 10, 2016
 
Foto: Torte i Kolači

Foto: Torte i Kolači

Sastojci:
Za testo:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašika šećera
3 kašičice suvog kvasca
2 kašike otopljene čokolade
1 jaje
4 kašike ulja
250 ml čokoladnog mleka

Za preliv:
500 ml mleka
3 kašike šećera
1 kašičica rendane limunove kore
80 g čokolade

Ostalo:
šećer u prahu

Priprema:
1. U dublju posudu prosejati brašno i staviti suve sastojke.
2. Čokoladno mleko smlačiti, dodati otopljenu čokoladu, ulje, jaje, sjediniti sa suvim delom, pa umesiti glatko testo.
3. Testo prekriti pamučnom krpom i ostaviti da odstoji. Kada naraste, razvući oklagijom, pa šoljom vaditi krugove.

Finalni postupak:
1. Podmazati pleh i slagati krofne ukrug. Ostaviti ih još 10 minuta da odmaraju.
2. Za to vreme prokuvati mleko, šećer, limunovu koricu i čokoladu, da se sve otopi.
3. Rernu ugrejati na 180-200°C, vrelim prelivom preliti krofnice, da se ”kupaju” u njemu.
4. Peći dok ne porumene i upiju sav preliv.
5. Gotove krofnice posuti šećerom u prahu.

Tagovi: