BLAGODETI PRIRODE: Koji jesenji plodovi čine čuda za naše zdravlje?

by | oktobar 3, 2011

Jesenje namirnice koje sada lako nalazimo u trgovinama i na pijacama čuvaju nam zdravlje. Neke od njih imaju posebna svojstva i mogu da nam pomognu s tegobama poput prehlade
Dud obiluje gvožđem

Dudinje su pravo blago za krvnu sliku i njihove blagodeti su na samom vrhu liste među ostalim bobicama. Bogate su gvožđem, hrane crvena krvna zrnca i sprečavaju anemiju. U sto grama ima oko 1,85 miligrama gvožđa. Osim što su bogate gvožđem, dudinje obiluju vitaminom C, antikosidantom koji se inače nalazi i u grožđu. Neke novije studije pokazuju da ta supstanca pomaže u borbi protiv raka.

Lešnici čuvaju srce

Imaju visoki postotak mononezasićenih masti koje su dobre za sniženje holesterola. Studija od pre nekoliko godina dokazala je da je oko 35 posto muškaraca koji su redovno jeli lešnike smanjilo rizik od srčanih bolesti. Osim što sprečavaju povišeni holesterol, dobri su protiv aritmije jer sadrže kiseline omega-3.
Šipak štiti od prehlade
Sirup od šipka pametno je piti čim se prehladite jer ima hiljadu puta više vitamina C od porandži i limuna. Osim vitaminom C, bogat je vitaminima D i E te kalcijumom i gvožđem .

Borovnice čuvaju vid

Antioksidanti antocijani, koji se nalaze u borovnicama, korisni su jer čuvaju tkivo u očima i sprečavaju zamagljenje vida, ali i čuvaju krvne sudove. Poznato je da su borovnice dobre protiv rasta tumora.

 

Tagovi: