Sa Bojanom Stamenov razgovarali smo o ishrani: „Kako sam izgubila 70 kilograma“

by | jun 17, 2022
bojana stamenov

Pevačica Bojana Stamenov govori o tome kako je uz korekciju ishrane i snažnu volju izgubila čak 70 kilograma, te kako je, osim nove linije, postigla i novo stanje psihe.

Razgovarala: Nadežda Jokić

Pevačica moćnog glasa Bojana Stamenov u proteklih godinu dana uspela je da svoju kilažu koriguje za neverovatnih 70 kilograma, i to u prvom redu snagom volje. Uz nekadašnju kilažu, Bojana je imala i povišen šećer, a potom je primetila i da joj se vid drastično pogoršao. Kad je odlučila da nešto uradi za svoje zdravlje i zakazala pregled za operaciju želuca koja redukuje kilograme, rečeno joj je da najpre mora da smrša. Tako je na treninge kod Nemanje Todorovića krenula sa 185 kilograma, a njen trud se isplatio, pritom nije otišla na operaciju – već je kilograme izgubila isključivo kombinacijom treninga i promene načina ishrane. Bojana nam priča sve o njenom novom načinu ishrane, ali i o svim promenama koje su učinile da se sad oseća odlično na svim životnim poljima.

  • Planirali ste da najpre izgubite kilograme u teretani i da potom odete na operaciju želuca, ali se desilo da ste izbegli operaciju. Da li je bilo teško istrajati u svemu?

Bilo je veoma izazovno, jer se nikada ranije nisam bavila fizičkom aktivnošću, ako izuzmemo fizičko vaspitanje u osnovnoj školi. Što sam bivala aktivnije, to sam bila pokretnija, okretnija i psihološki motivisanija.

  • Da li ste od samog starta vežbanja drastično promenili ishranu i u kojoj meri ste redukovali količinu i broj obroka?

Od prvog dana u teretani dobila sam plan redukovane ishrane od trenera i to je trebalo da poštujem. Tokom prva dva meseca pravila sam se pomalo pametna, jer nema režima na kom nisam bila i koji nisam isprobala. Umesto pet obroka dnevno (tri glavna i dve užine), sada sam imala tri obroka na po pet sati, količinski pristojna, ali uz kontrolisani udeo proteina i ugljenih hidrata.

Pročitajte i… #kakosehranim: Razgovor o ukusima, navikama i insulinskoj rezistenciji sa Anom Stanić

  • Jeste li imali neku pomoć za pripremu hrane i nabavku, ili ste isključivo sve sami radili?

Obroke sam spremala sama, kupovinu takođe uvek obavljam ja. U početku smo prijateljica, s kojom sam krenula na treninge istog dana, i ja obavljale kupovine zajedno, a onda bismo se smenjivale u spremanju obroka za nas obe. Kada sam se već malo uhodala, sve sam sama radila. Podrška je važna za svaki početak, pa je divno ukoliko ona postoji.

  • Pričali ste da vam je bilo najteže da se odreknete testa. Na čemu se zasnivala vaša nova ishrana? Šta najviše jedete?

Veliki sam gurman, testa su moja slaba tačka, slatkiši ne. Ishranu sam zato morala da baziram na mesu, salatama, voću. Ugljene hidrate trebalo je da unosim pametno, po šemi programa ishrane, uglavnom u vidu ovsenih pahuljica, palente, graška, sočiva…

  • Kako danas izgledaju vaši obroci, da li su isti kao u fazi redukcije ili se to promenilo? Šta još uvek izbegavate?

Sve zavisi od toga kako se osećam. Uglavnom i dalje pazim da ne kombinujem proteine i ugljene hidrate u istom obroku, ali mogu u istom danu. Ne jedem hleb ni u jednoj formi, kao ni namirnice s visokim glikemijskim indeksom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bojana Stamenov (@thebojanastamenov)

  • Koje još benefite osećate zbog smanjenja kilograma, budući da ste primarni cilj – gubljenje velikog broja kilograma – ispunili?

Najveći benefit je promena stanja psihe. Daleko sam staloženija i pomirenja. A odmah zatim i činjenica da se lakše krećem, dišem, bolje spavam… Mogu sada da kupim garderobu, da sednem u svaku stolicu (smeh)… Zdavije se osećam po svakom osnovu.

Opet kažem, mozak sada potpuno drugačije radi, pritom sve ide iz glave. A što kaže moj trener – ako barem još jednu osobu uspeš da motivišeš da se pokrene, ti si pobedila… I što nas više pobednika ima, to bolje!

Pročitajte i… Kako se hrani vlasnica veganskog restorana Nevena Veselinović

Arhiva magazina "Story"