Cejlonski cimet za zimu bez bolesti: Mnogo više od običnog začina

by | decembar 19, 2023
Cejlonski cimet za zimu bez bolesti: Mnogo više od običnog začina

Cejlonski cimet masovno se koristi u kulinarstvu širom sveta, ali on je mnogo više od običnog začina – ima i lekovita svojstva.

Cejlonski cimet obiluje hranljivim i lekovitim sastojcima, uključujući vitamine B, A i K, kao i kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, i antioksidanse holin, lutein, likopen i karotene. Zahvaljujući lekovitim sastojcima, cimet nam može pomoći da sprečimo i suzbijemo mnoge zdravstvene tegobe s kojima se suočavamo u zimskom periodu.

Cejlonski cimet čuva zdravlje

Koja to lekovita dejstva poseduje cejlonski cimet:

1. Antibakterijski efekat

Cinamaldehid, koji se nalazi u cejlonskom cimetu, efikasno pomaže u borbi protiv bakterija i gljivičnih infekcija, kao i u prevenciji bolesti jetre, žučne kese i bolesti respiratornog sistema. Konzumiranjem cimeta smanjuje se loš zadah uzrokovan delovanjem mikroba, jer ima antibakterijski efekat.

2. Antioksidativni efekat

Cejlonski cimet sadrži velike količine fenola i flavonoida koji imaju antioksidativni efekat. Oni pomažu u zaštiti tela od štetnih efekata slobodnih radikala. Ovo svojstvo je korisno za održavanje mladosti i lepote kože i za zaštitu tela od preranog starenja.

3. Suzbija upale

S obzirom na to da cimet sadrži eterična ulja i antioksidante, pomaže u ublažavanju upale i ima antibakterijsko i antimikrobno dejstvo. Ovaj začin sadrži dragoceni sastojak eugenol koji deluje antiseptički i ublažava bol i grčeve. Cimet sadrži i tanine koji ublažavaju upale i uništavaju bakterije. A to nam je i te kako potrebno u zimskim mesecima kada se borimo s respiratornim infekcijama.

4. Snižava nivo šećera u krvi

Cimet sadrži supstance koje povećavaju nivo insulina u krvi. Kada se konzumira, šećer iz krvnih sudova se lakše apsorbuje i ulazi u ćelije, što dovodi do smanjenja nivoa glukoze u krvi. Ovo svojstvo je korisno za predijabetes (metabolički sindrom) i dijabetes tipa 2. Dijabetes tipa 2 karakteriše to što telo nije osetljivo na insulin, a polifenol sadržan u cimetu poboljšava osetljivost na njega. Antioksidansi koji se nalaze u cejlonskom cimetu pozitivno utiču na funkcionisanje pankreasa, koji je odgovoran za proizvodnju insulina.

Cimet možete dodavati u hranu ili u čaj (u svaku šolju čaja dodajte osminu kašičice cejlonskog cimeta i dobro promešajte). A ako vas muče grip i prehlade, skuvajte čaj do svežeg korena đumbira, par karanfilića i kašičice cejlonskog cimeta.

bhofack2/gettyimages.co.uk