Pet razloga da svakog dana pojedete grčki jogurt

by | oktobar 15, 2020
Grčki jogurt

Bez obzira da li ga konzumirate samog ili ga koristite u umacima, marinadama ili prelivima za salate, grčki jogurt povećava hranljivu vrednost onog što jedete. Veoma je zdrav, a lako ga je iskombinovati sa drugim namirnicama i jesti ne samo za užinu, već i za doručak ili večeru. Pri izboru jogurta koji ćete kupiti, obratite pažnju na njegov sastav. Idealno je da ima oko 200 kalorija, najmanje 2%masti, manje od 10 grama ukupnog šećera i najmanje šest grama proteina. Izbegavajte varijante sa dodatim šećerom, veštačkim aromama i bojama.

Čak i ako niste ljubitelj mlečnih proizvoda, trebalo bi da ga jedete jer je dobar i to iz više razloga.

Pomaže kod gubitka kilograma
Zahvaljujući visokom sadržaju proteina, grčki jogurt može pomoći u gubitku kilograma. Kombinacija masti i proteina stvara osećaj sitosti. S obzirom na to da ima niži sadržaj šećera, on doprinosi stabilnosti nivoa šećera u krvi i sprečava žudnju za slatkišima.

Članak se nastavlja posle reklama

Grčki jogurt pomaže i u oporavku mišića. Aminokiseline u proteinima su gradivni blokovi neophodni za obnavljanje mišića i pomažu u stvaranju novih mišićnih ćelija. Konzumiranje grčkog jogurta nakon treninga može biti odličan način da oporavite svoje mišiće. (Pročitaj: Mala izmena u vežbanju može drastično da poveća intenzitet treninga)

Dobar je za varenje
Grčki jogurt sadrži mnogo probiotika, zdravih bakterija koje su važne za zdravlje creva. To znači i bolji san, jak imuni sistem i lepu kožu.

Grčki jogurt sadrži mnogo vitamina i minerala

Jake kosti
On je dobar izvor kalcijuma koji se lako apsorbuje, što je važno za jačanje kostiju i zuba, pa čak i odlaganje početka osteoporoze. (Pročitaj: Kako preduprediti osteoporozu?)

Članak se nastavlja posle reklama

Dijabetes
Zahvaljujući probioticima, jedenje grčkog jogurta može vam pomoći u sprečavanju dijabetesa tipa 2, pokazala je  jedna studija iz 2017, objavljena u časopisu The Journal of Nutrition. Ipak, morate biti sigurni da jogurt koji konzumirate ne sadrži dodatne šećere, poput soka od trske, kukuruznog sirupa sa visokim sadržajem fruktoze ili voće sa dodatkom šećera. (Pročitaj: Nešto vam se gricka? 10 namirnica zbog kojih vas neće gristi savest)

Izvor minerala i vitamina
Pored kalcijuma, grčki jogurt sadrži vitamin B12 koji održava crvene krvne ćelije i pomaže da nervni sistem pravilno funkcioniše. Takođe sadrži fosfor, cink, jod, kalijum i riboflavin, koji smanjuju krvni pritisak, jačaju imunitet i poboljšavaju funkciju štitne žlezde.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty images, Pexels