Hrana koja iscrpljuje: Ovih 7 namirnica nam troše energiju!

by | 20 aprila, 2022
hrana koja iscrpljuje

Ovo je hrana koja iscrpljuje, odnosno predstavljamo vam namirnice koje nam troše energiju i čine nas pospanim i letargičnim.

Sasvim je prirodno da tokom dana imamo padove energije. Na to utiče mnogo faktora, uključujući i kvalitet sna, nivo fizičke aktivnosti kao i nivo stresa. Svakako, jedan od glavnih faktora za dovoljno energije jeste i hrana koju konzumiramo.

I dok vrlo dobro znamo koje nam namirnice pomažu da ostanemo poletni i da „preguramo“ dan, malo ko zna da postoji i hrana koja nam uzima energiju. Evo o čemu se radi.

Hrana koja iscrpljuje

Dok su neke namirnice zaista pravo gorivo za naše telo i um, ima i onih koje nas iscrpljuju.

Beli hleb, testenina i pirinač

Namirnice od celog zrna bogate su ugljenim hidratima, ali i vlaknima, kao i mikronutrijentima (vitaminima i mineralima), te predstavljaju sjajan izvor energije. Međutim, prerađeno zrno (u belom hlebu, testenini i belom pirinču) našem organizmu, osim kalorija, ne donosi nikakve koristi. Naime, tokom prerade, iz ovih namirnica odstranjuju se vlakna, pa se samim tim brže i vare. Obroci koji sadrže ovakve namirnice dižu nivo šećera u krvi veoma brzo, što dovodi i do brzog pada energije. Suprotno tome, namirnice od celog zrna regulišu nivo šećera u krvi i održavaju energiju stabilnom tokom celog dana.

Musli, ovsene kaše i voćni jogurti 

Industrijski musli, ovsene kaše, granola pahuljice i voćni jogurti u velikom broju slučajeva sadrže šećer i zaslađivače koji nam daju samo trenutnu energiju. Kasnije dolazi do naglog pada, pospanosti i demotivacije. Umesto ovakvog izbora za doručak, konzumirajte skuvani ovas, ječam, raž (ili pahuljice ovih žitarica) u kombinaciji s običnim jogurtom, biljnim mlekom i / ili voćem.

Pročitajte i… Ovo su namirnice za bolji san

Alkohol

Alkohol umanjuje kvalitet i dužinu sna,  što dovodi do neprospavanih noći. Iako nam deluje da nas opušta, zapravo nam oduzima energiju.

Kafa

Iako kafu pijemo da bismo se razbudili, oslanjanje na ovaj napitak za energiju nije dobra ideja. Prevelika količina kofeina utiče na kvalitet sna što dalje smanjuje nivo energije. Kada je kafa u pitanju, umerenost je ključna. Tri do četiri šoljice crne kafe dnevno sasvim je dovoljna i maksimalna preporučena količina.

Pročitajte i…  45 namirnica koje zdrave žene imaju na svom jelovniku

Energetska pića

Mnogi se oslanjaju na energetska pića za onaj dodatni boost u toku dana. Ali, ta pića sadrže ogromnu količinu šećera ( i do 10 kašika na jednu limenku). A kao što smo spomenuli ranije, šećer utiče na pad energije.

Brza i pržena hrana

Takvi obroci bogati su mastima, a imaju veoma malo vlakana. To su dva glavna faktora za usporavanje varenja. A sporije varenje smanjuje i brzinu apsorbovanja nutrijenata koji nam daju energiju.

Namirnice s malo kalorija

Kada su u pitanju užine i međuobroci, većina nas posegne za namirnicama koje sadrže malo kalorija jer veruju da je u pitanju zdraviji izbor. Ali, kalorije su jedinica mere koja procenjuje koliko energije određena hrana omogućava našem telu. Telo koristi kalorije za osnovne funkcije kao što je disanje, razmišljanje… Konzumacija premalo kalorija usporava različite procese u telu, a povećava i napade gladi. To dovodi do prejedanja i osećaja iscrpljenosti.

lepotaizdravlje.rsnicoletaionescu/iStock/Getty Images Plus via Getty Images