Ishranom protiv celulita: Najbolje namirnice za zategnutu kožu

by | jun 17, 2017

Iako redovno vežbate i trudite se da izgledate lepo, celulit koji se taloži na vašim nogama i zadnjici  onemogućava postizanje željenog cilja. Prvo što treba da uradite jeste da promenite način ishrane i na taj način pospešite topljenje masnih naslaga, te i umanjite vidljivost celulita.

Pixabay

Anticelulitna dijeta podrazumeva niskokaloričnu i raznovrsnu ishranu, bogatu vlaknima, voćem i povrćem i biljnim uljima. Takođe, potrebno je konzumirati i namirnice koje sadrže dovoljne količine vitamina A, E, C i K, jer poboljšavaju tonus kože, jačaju vene i kapilare. Pri tom, hranu treba što manje soliti.

Članak se nastavlja posle reklama

1. Voda

Voda je napitak broj jedan u borbi protiv celulita. Međutim, uopšte nije potrebno piti litre vode dnevno, sa ubeđenjem da će to izbaciti toksine iz organizma. Dovoljno je popiti litru i po vode dnevno. Gaziranu vodu pijte u manjim količinama, jer je ona bogatija solima i pospešuje zadržavanje vode u organizmu. Ipak, nemojte je potpuno izbaciti jer mineralna voda sadrži vredne minerale. Takođe, potrebno je da jedete namirnice koje sadrže dosta tečnosti poput lubenice, manga ili šljive odličan su izbor, a uz to sadrže dosta vitamina A i C kao i antioksidanata, koji će pomoći da koža ostane zategnuta.

3. Beli luk

Članak se nastavlja posle reklama

Na pojavu celulita utiče kofein i nikotin iz cigareta, a beli luk je dobar izbor u borbi protiv celulita. Novija istraživanja pokazala su da je beli luk veoma dobar u prevenciji prekomernog gojenja, te i veoma poželjan deo svake dijete jer je dobar za gubljenje viška kilograma jer ubrzava metabolizam i topi masne naslage, a na taj način uklanja i celulit.

4. Đumbir 

Članak se nastavlja posle reklama

Đumbir je naročito koristan za oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Osim što deluje kao diuretik, ova biljka podstiče rad sistema za varenje i snižava nivo šećera i holesterola u krvi. Pored toga, đumbir smanjuje apetit, ali ubrzava metabolizam i tako pomaže u gubljenju kilograma. Takođe, on ubrzava cirkulaciju što pomaže da se vaše telo oslobodi celulita. Osim đumbira, isto dejstvo protiv celulita ima i kurkuma.

5. Ruzmarin

Članak se nastavlja posle reklama

Ruzmarin poboljšava cirkulaciju zbog čega je odličan saveznik u borbi protiv celulita. On, takođe, pomaže kod varenja i topljenja masti i otklanja nečistoće koje se zadržavaju ispod kože. Pored toga, ovaj začin sadrži i supstance koje ćelije čine elastičnijim, a kapilare jačim.

Članak se nastavlja posle reklama

Kliknite na sledeću stranicu…

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

 

Članak se nastavlja posle reklama

6. Jaja

Belance je odličan izvor proteina, a ima veoma malo kalorija. Žumance, s druge strane ima mnogo više kalorija, masti i holesterola, ali je bogato i veoma važnim vitaminima i mineralima poput joda, cinka, gvožđa, vitamina A, D, E i B12. Jaja zato treba jesti za doručak jer stvaraju osećaj sitosti i na taj način sprečavaju unošenje viška kalorija tokom dana.

Pročitajte i… Najbolje namirnice za ravan stomak

Članak se nastavlja posle reklama

7. Ovsena kaša

Pored jaja, dan možete započeti i jednom činijom ovsene kaše. Istraživanja pokazuju da ovakav doručak pomaže da se kasnije tokom dana unese mnogo manja količina kalorija jer je ovas bogat izvor proteina i vlakana koji stvaraju osećaj sitosti. Ovsena vlakna su rastvorljiva, a ovakav tip vlakana se u organima za varenje formira u gel. Ovaj gel pomaže u izbacivanju štetnih materija i toksina koji su ključni kod stvaranja celulita.

8. Ječam

Članak se nastavlja posle reklama

Ječam sadrži veoma malo kalorija, i od svih žitarica ima najniži glikemijski indeks (GI). Namirnice koje imaju nizak GI umanjuju glad, a samim tim i unos prekomerne hrane i masnoće, a organizam sporo, ali stalno snadbevaju neophodnom energijom.

9. Kelj

Ova namirnica je moćan saveznik u borbi protiv celulita jer je bogat vitaminom C, kalijumom i kalcijumom. Takođe, kelj sadrži i supstance koje vezuju kalcijum iz drugih namirnica, te i u sebi nosi veoma malo kalorija i ne sadrži nimalo masti zbog čega je idealan izbor tokom dijete.

10. Brokoli

Brokoli sadrži liponsku kiselinu koja pomaže u prevenciji stvrdnjavanja kolagena, kao i veliku koncentraciju vitamina C i odličan je izvor dijetetskih vlakana. Takođe, bogat je izvor kalcijuma koji je ključan u borbi protiv celulita.

Zapratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube i pridružite nam se na Viber public chatu.