Kako pokrenuti metabolizam: 3 jednostavne promene u ishrani koje vam u tome mogu pomoći

by | jun 23, 2022
Kako pokrenuti metabolizam

Kako pokrenuti metabolizam, biti zdraviji i dugovečniji pitanja su koja svakodnevno postavljamo. A evo i koje korake možemo da preduzmemo da bismo dostigli ovaj cilj.

Mnogo je markera pomoću kojih možemo da odredimo status svog metaboličkog zdravlja. Neki od njih su nivo šećera u krvi, krvni pritisak, količina LDL holesterola i slično. Ali jedan od parametara koji nije dobio zasluženu pažnju svakako je mokraćna kiselina. Ipak, kako tvrdi neurolog David Perlmutter, u knjizi Drop Acid, ona je jedan od najvažnijih markera (ali i najpodmukliji).

Mokraćna kiselina predstavlja otpad koji se nalazi u krvi, a koji se stvara kada telo razlaže fruktozu i jedinjenja pod nazivom purini. Visok nivo mokraćne kiseline najčešće je povezan s bolom i osetljivošću u zglobovima. Međutim, velika količina mokraćne kiseline može i te kako da utiče i na metaboličko zdravlje.

Mokraćna kiselina je zapravo veoma moćan medijator u metaboličkom procesu i pokazuje kako se telo priprema za nedostatak hrane i vode – fundamentalno važan mehanizam preživljavanja.

Stoga, da bismo imali zdrav metabolizam, mokraćna kiselina igra krucijalnu ulogu. Kako da je izbalansiramo? David Perlmutter predlaže da u ishranu unesemo sledeće tri izmene.

Kako pokrenuti metabolizam

Smanjite unos fruktoze

Fruktoza utiče na stvaranje mokraćne kiseline. Stoga je važno da limitiramo unos rafinisanog i veštačkog šećera, kao i namirnica koje imaju visak procenat fruktoze. To se ne odnosi na voće, jer ono uglavnom nema toliki procenat fruktoze kao visokoprocesuirane namirnice, a neke vrste voća sadrže i bioflavonoide koji pomažu da se smanji nivo mokraćne kiseline u telu.

Začinite svoju hranu – ali štedite na soli

Možete u potpunosti izbaciti fruktozu iz ishrane, a da je organizam i dalje proizvodi. Zapravo, kada telo misli da neće dobiti dovoljno hrane, aktivira sopstveni mehanizam preživljavanja i stvara fruktozu. Isto važi i za konzumiranje vode. Kada organizmu nedostaje vode, koncentracija natrijuma se poveća, što je signal organizmu da proizvodi fruktozu. Da biste to sprečili pijte dovoljno vode u toku dana, izbegavajte so, a konzumirajte više začina poput crnog bibera, đumbira i kurkume, jer oni blagotvorno deluju na naš metabolizam.

Kako pokrenuti metabolizam- kvercetin

Malo pre smo spomenuli da su flavonoidi važan faktor u smanjenju mokraćne kiseline, a kada ih konzumiramo, možemo da blokiramo stvaranje ove kiseline. U tome najviše pomaže kvercetin, koji smanjuje nivo ove kiseline, a može konzumirati u vidu suplemenata, ali ima ga i u namirnicama poput jabuka, bobičastog voća i paradajza.

lepotaizdravlje.rs elebeZoom / iStock/Getty Images Plus via Getty Images