Lignje punjene pečurkama

by | decembar 15, 2012

  • 800 g očišćenih lignji u komadu
  • 2 struka mladog luka
  • 250 g šampinjona
  • 1 čen belog luka
  • 6 dl domaćeg soka od paradajza
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2 dl belog vina
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 150 g integralnog pirinča
  • mešavina začina
  • so
  • biber

Priprema:

1. Krake lignji iseći na kockice, a telo ostaviti u komadu.
2. Mladi luk sitno iseckati, a šampinjone iseći na kockice.
3. Integralni pirinač obariti u slanoj vodi, a potom ga procediti od suvišne tečnosti.
4. Na malo ulja propržiti mladi luk i krake lignji pa dodati šampinjone te i njih pržiti dok suvišna tečnost ne uvri. Zatim dodati 5 kašika obarenog pirinča, paradajz pire, začine po ukusu i promešati.
5. Pripremljenom smesom pomoću poslastičarskog džaka bez završetka za dekoraciju napuniti lignje. Pričvrstiti ih čačkalicom i propržiti na vrelom ulju da porumene.
6. Posebno sjediniti sok od paradajza, beli luk, maslinovo ulje, peršun i belo vino. Dodati začine po ukusu i ostaviti da proključa.
7. U sos od paradajza spustiti pržene lignje i preostali pirinač te kratko prokuvati.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: