Lignje punjene račićima

by | februar 7, 2013

Sastojci:

  • 1 kg očišćenih lignji
  • 4 čena belog luka
  • 30 g parmezana
  • 300 g očišćenih račića
  • 2 dl belog vina
  • 80 g pirinča
  • 3 kašike prezli
  • 4 dl soka od paradajza
  • 2 dl supe od povrća
  • 1 dl maslinovog ulja
  • bosiljak, mešavina začina

Način pripreme:

1. Beli luk i krake lignji sitno iseckati.
2. Na malo ulja propržiti beli luk a zatim dodati krake lignji i račiće, te i njih kratko propržiti. Zaliti sa 1 dl belog vina i dinstati na umerenoj temperaturi dok suvišna tečnost ne uvri. Potom skloniti sa ringle pa dodati prezle, parmezan, pirinač i začine po ukusu.
3. Pripremljenom smesom napuniti lignje i zatvoriti ih čačkalicama.
4. Na malo maslinovog ulja kratko propržiti lignje a potom ih izvaditi iz masnoće.
5. Posebno sjediniti sok od paradajza, belo vino, supu od povrća i preostalo maslinovo ulje. Dodati bosiljak, začine po ukusu i preostali fil od punjenja i promešati.
6. Pripremljenu mešavinu presuti u vatrostalnu posudu, utisnuti punjene lignje da ogreznu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC 40 min.

Izvor: Dobra hrana

Tagovi: