Prestanite da bacate lišće i stabljike cvekle: Evo kako da iskoristite ovaj ekstremno zdrav zeleniš

by | novembar 29, 2021
Lišće i stabljike cvekle

Lišće i stabljike cvekle uglavnom bacamo kada pripremamo ovo povrće. A evo kako možemo ovu veoma zdravu biljku da iskoristimo u celosti.

Svi znamo koliko je cvekla zdrava. Bilo da se konzumira sveža, kuvana ili u vidu soka, ovo povrće jača imunitet, čisti organizam od tokisna, smanjuje krvni pritisak, štiti ćelije od slobodnih radikala…  Ali da li ste znali da su jednako zdravi i stabljike i lišće ove biljke? Stoga, nemojte ih više bacati, tokom pripreme cvekle već ih maksimalno iskoristite.

Lišće i stabljike cvekle – zdravstveni benefiti

Vitamin A

Članak se nastavlja posle reklama

Samo 38 grama zelenih delova cvekle sadrže polovinu dnevno preporučene doze vitamina A. A kao što znamo, ovaj vitamin jača nas imuni sistem, čini našu kožu sjajnom i zdravom i zadužen je i za zdravlje očiju.

Vitamin C

Stabljike i lišće cvekle prepune su i vitamina C, što je posebno važno u periodu sezonskih gripa i virusa.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Benefiti ljubičaste hrane

Polifenoli

Polifenoli sadrže antioksidante koji sprečavaju i umanjuju upale. Samim tim, čine naš organizam zdravijim i jačim.

Članak se nastavlja posle reklama
Priprema zelenih delova cvekle

Lišće i stabljike ovog povrća imaju blag ukus i nisu gorki, iako bi to mnogi isprva pomislili. Mogu se konzumirati sveži ili kuvani. Savet je da ih ne prekuvavate jer tako gube nutrijente. Dovoljno je da ih malo naparite u slučaju da ih koristiti kao dodatak čorbama i supama. Možete ih sirove, isečene na trake, ubaciti u vrelu supu.

Sveže delove cvekle možete koristiti u pripremi salata, smutija ili pesta (jedan deo bosiljka zamenite listovima cvekle). Sveže lišće čak možete dodati i na pečenu picu, za bogatiji ukus.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsKarolina Grabowska via Pexels