Najbolje povrće i voće za avgust

by | avgust 2, 2015

Kupovina namirnica može biti poprilično mukotrpan zadatak, ali ako znate šta treba kupiti, kupovina će proći puno jednostavnije i jeftinije. Kupovina sezonskih namirnica je zdrav i jeftin način ishrane.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Ovaj mesec nam donosi obilje voća i povrća. Sve vrste su osvežavajuće, što ih čini odličnim za vruće letnje dane. Veći deo ovih namirnica će vam pomoći u zaštiti kože od štetnog delovanja sunca jer sadrže materije pomoću kojih same sebe štite od sunca.

Članak se nastavlja posle reklama

Kliknite dalje za nastavak teksta

Najbolje voće

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Kajsije
Kajsije sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar su izvor dijetalnih vlakana i kalijuma, a odličan izvor vitamina A i C. Sada su najzdravije i najjeftinije, stoga ih svakako treba iskoristiti. Predlažemo vam da isprobate ovaj jednostavan recept za ukusni kompot od kajsija.

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Članak se nastavlja posle reklama

Dinja
Dobar je izvor dijetalnih vlakana, niacina, vitamina B6 i folne kiseline. Odličan je izvor vitamina A, C i kalijuma. Iako sadrže dosta šećera, dinje sadrže malo zasićenih masti i soli, i jako malo holesterola. Dinja je sočna i osvežavajuća, odlično se slaže uz kruške, stoga svakako isprobajte ovaj smoothie od kruške i dinje.

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Lubenica
Lubenica je pravo letnje voće s jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Dobar je izvor kalijuma, a odličan izvor vitamina A i C. Lubenica je osvežavajuća, slatka i mirisna. Kako biste u njoj uživali još više, predlažemo vam osvežavajući sok od lubenice.

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Breskve
Sadrže jako malo zasićenih masti, holesterola i soli. Veći deo kalorija dolazi od šećera. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalijuma, i odličan izvor vitamina C. Ako nikada niste probali domaći čaj od breskve, svakako vam preporučujemo ovaj recept za ledeni zeleni čaj s breskvama.

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Nektarine
Sadrže malo zasićenih masti, holesterola i soli, ali veći deo kalorija dolazi iz šećera. Poput breskvi, dobar su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, niacina i kalijuma. Odličan su izvor vitamina C. Nektarine možete probati na potpuno novi način, a mi vam predlažemo da probate nektarine s pikantnom riccoti.

Članak se nastavlja posle reklama
Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Smokve
Ovo je doba godine kada možete uživati u svežim i zdravim smokvama. Dobar su izvor kalijuma, mangana, vitamina B6, a odličan izvor dijetalnih vlakana. Ako želite isprobati nešto potpuno novo i malo eksperimentisati sa namirnicama, predlažemo vam recept za čili taljatele sa smokvama.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Grožđe
Iako tokom godine nije pristupačno, sezona grožđa u avgustu tek započinje. Sadrži malo zasićenih masti, holesterola i soli. Odličan je izvor vitamina C i K. Grožđe je ukusno samo po sebi, ne treba mu nikakvih dodataka, stoga predlažemo ovaj jednostavni i ukusni smoothie od grožđa.

Najbolje povrće

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Paprika
Paprike su tokom ostalih meseci poprilično skupe, ali i pune pesticida. Svakako sada iskoristite sezonu paprika jer su dobar izvod tiamina, niacina, folne kiseline i bakra. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina A, C, K, B6, kalijuma i mangana. Paprike možete pripremati na različite načine, a mi vam predlažemo paprike punjene ćuretinom.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Tikvice
Sezona tikvica je sada na vrhuncu. Ovo ukusno povrće blagog ukusa je dobar izvor proteina, vitamina A, tiamina, niacina, fosfora i bakra. Odličan je izvor dijetalnih vlakana, vitamina C, K, riboflavina, vitamina B6, folne kiseline, magnezijuma, kalijuma i mangana. Tikvice su uistinu jednostavne za pripremu i možete ih pripremati na različite načine. Svakako isprobajte ovaj recept za tikvice punjene piletinom.

 

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Kukuruz
Pristupačan, ukusan i hranljiv, kukuruz pripada pravom letnjem povrću. Sadrži malo zasićenih masti i jako malo holesterola i soli. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, tiamina i folne kiseline. Kukuruz možete pripremati na različite načine, a najpopularniji je kuvan i sa žara. Kako biste isprobali nešto novo predlažemo vam varivo od Tilapia i kukuruza.

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Patlidžan
Sadrži jako malo zasićenih masti i holesterola. Sadrži dosta soli i veći deo kalorija dolazi iz šećera. Dobar je izvor vitamina K, tiamina, vitamina B6, folne kiseline, kalijuma i mangana, a odličan je izvor dijetalnih vlakana. Patlidžane možete pripremati na različite načine, a svakako isprobajte patlidžane punjene tunom.

 

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Krastavci
Sadrže malo zasićenih masti i jako malo holesterola i soli. Dobar su izvor vitamina A, magnezijuma, fosfora i mangana, a odličan izvor vitamina C, K i kalijuma. Krastavce najčešće jedemo kao salatu, ali s njima možete raditi razna jela. Kako biste u krastavcima tokom leta uživali još više, predlažemo ovu kremastu supu od krastavaca koja se može jesti i hladna.

Tagovi: