Namirnice koje izazivaju sreću!

by | 20 juna, 2009

Ko je ljut ili je pod stresom može uz pomoć odgovarajućih namirnica da otera neraspoloženje, tvrdi bečki profesor Hademar Bankhofer. On otkriva da je optimalan plan ishrane za dobro raspoloženje onaj u kome nikako ne bi smeli da nedostaju: banane, krompir, avokado i sir!

 

zdrava hrana lepota i zdravlje krompiriciKrompir je garant za dobro raspoloženje
Proizvodnja hormona sreće definitivno se može podstaći specijalnim namirnicama. To je dokazala dr. Judit Vurtman sa Instituta za tehnologiju u Kembridžu. Prirodni proizvod koji nas čini srećnim je na primer kuvan krompir. Tajna je u tome što naš organizam veoma brzo svari skrob iz krompira. Već 30 minuta nakon konzumacije dolazi do izbacivanja insulina, koji ne samo da daje energiju već i dobro raspoloženje.


 

lepota i zdravlje zdrava hrana sirMlečni proizvodi za PMS
Sir i jogurt, posebno kod devojčica i mlađih žena, proizvode osećaj sreće. Mlečni proizvodi daju kalcijum, koji suzbija promene raspoloženja koje nastaju usled predmenstrualnog sindroma. Studija rađena na Univerzitetu u Kembridžu je pokazala da, kada žena kroz mlečne proizvode dnevno unese 1200 miligrama kalcijuma, može brže i bolje da savlada napetost i neraspoloženje.


 

lepota i zdravlje zdrava hrana banane

 

Banana i avokado – izvori seratonina
Takođe, svi znaju da nas banane čine srećnim, jer ugljeni hidrati, fruktoza, glukoza i biljna verzija serotonina podstiču izgradnju serotonina u organizmu. Osim banana i avokado podstiče proizvodnju serotonina, hormona sreće.


 

 

lepota i zdravlje hrana za srecu biber

 

Ljuti biber za veselje
Biber-kajen poznat je kao odličan začin. Njegov ljut ukus takođe izaziva osećanje sreće. Bankhofer objašnjava: „Ljut ukus aktivne supstance kapsaicin, naš mozak pogrešno oseća kao bol. Zbog toga se odmah kao reakcija izbacuju endorfini koji dovode do toga da se čovek prijatno oseća”.

Tagovi: