Rešite probleme sa kožom – zauvek!

by | 20 juna, 2009

Razni stručnjaci za negu kože potrudili su se da za vas odgovore na neka od pitanja koja se tiču uobičajenih problema sa kožom tela i lica. Evo nekih rešenja koje možete primeniti ako prepoznate vlastiti problem…

 

lepota i zdravlje dermatologija spas od akniPitanje: Već dugo koristim električni depilator za uklanjanje malja. Međutim, vremenom su dlake počele da mi urastaju i ja sam ih izvlačila iglom ili pincetom. Na nekim područjima ostale su mitamnocrvene fleke, a ponegde čak i ranice. Kako je najbolje tretirati područja koja se depiliraju?

Slađa, Smederevo

 

Odgovor: Urastanje dlačica i pojava crvenih promena sličnih aknama, koje su rezultat tog urastanja, predstavlja kliničku sliku oboljenja kože koje se zove folliculitis. Najbolji način da rešite ovaj problem jeste epilacija laserom, to jest trajno uklanjanje dlačica. Problem možete rešiti i primenom lokalnih preparata koji sadrže antibiotike, kortikosteroide ili njihovu kombinaciju, čime biste ublažili ili, na neko vreme, zalečili opisane promene. Međutim, ovo rešenje nije trajno. Dakle, savetujem vam epilaciju diodnim laserom.
dr Dejan Terzić, spec. dermatovenerolog

Pitanje: Imam mladež iznad nivoa kože, prečnika 5 mm, na vrlo nezgodnom mestu (ispod dojke). Smešten je tačno tako da ivica grudnjaka naleže preko njega. Ako bih se odlučila da ga hirurški otklnim, da li bih smela već sutradan da nosim grudnjak preko flastera ili nekoliko dana ne bi trebalo da bilo čime pritiskam mesto sa koga je odstranjen mladež?

Sonja, Pančevo

 

 

Odgovor: Svakako vam savetujem da preventivno hirurški uklonite mladež jer je pod hroničnom iritacijom koja u malom procentu može dovesti do maligniteta. Nošenje grudnjaka ne dolazi u obzir neko vreme posle intervencije jer bi ometalo brzo i pravilno zarastanje rane. Ovo upozorenje posebno se odnosi na grudnjake sa ojačanjima. Obično je u pitanju od 7 do 10 dana, što je najčešće vreme do prve kontrole i skidanja konaca. Naravno, sve ove informacije sigurno ćete čuti i od hirurga koji će vam “skinuti” mladež. Nakon odstranjivanja mladež se obavezno šalje na histopatološku proveru.
dr Marta Terzić, spec. dermatovenerolog

Pitanje: Može li se tretmanima voćnim kiselinama i preparatima na bazi voćnih kiselina ujednačiti ten koji sa pigmentalnim flekama? Da li bi pre ovog tretmana trebalo uraditi kompletno čišćenje lica?

Jelena, Niš

 

Odgovor: Tretmanima voćnim kiselinama i preparatima na bazi voćnih kiselina mogu se ublažiti pigmentne fleke, osim onih koje su posledica nekog osnovnog oboljenja, kao što su hormonski poremećaji, oboljenja jetre i slično. U tom slučaju potrebna je adekvatna terapija osnovnog oboljenja. Pre tretmana treba uraditi čišćenje lica, a nakon toga izbegavati direktno izlaganje suncu. Ukoliko morate da izlazite napolje, obavezno mažite lice kremama sa visokim zaštitnim faktorom 50+.
mr sci. dr Miloš Trojanović, spec. dermatovenerologije

Pitanje: Imam veoma proširene pore u T-zoni lica. Da li postoje preparati koji ih efikasno sužavaju?

Dragana, Kragujevac

 

Odgovor: Što se tiče problematične T-zone, naša preporuka, zasnovana na dugogodišnjem iskustvu, jeste “Darphin” linija za matiranje kože, koja sadrži potpuno prirodne preparate. U nezi kože, kao što je vaša, veoma je važno čišćenje, kao i odgovarajuća nega kojom ćete postići da vam se pore ne zatvore, nego samo da se vremenom postepeno smanje. Počinje se gelom za umivanje “Purifying foam”, bezuljnim čistačem koji detaljno uklanja šminku i nečistoće. Zatim se nanosi pročišćavajući tonik koji čisti i tonizira kožu redukujući višak sebuma. Na tako očišćeno lice nanosi se “Skin mat fluid” matirajući preparat, idealan za kombinovanu i masnu kožu. On istovremeno hidrira suve, a matira masne delove lica dajući koži zdrav izgled. Ako se povremeno pojavi po neka bubuljica, može se tretirati gelom koji se nanosi direktno na nju i isušuje je.
Ana Arsenijević, farmaceut apoteke “Biljana i Luka”

Pitanje: Godinama sam se borila protiv akni i, kad sam ih se konačno rešila, ostali su ožiljci koje ne znam čime da otklonim. Možete li da mi preporučite efikasne preparate ili tretmane kojima se ti ožiljci mogu ukloniti?

Danijela, Bor

 

Odgovor: Za probleme sa ožiljcima nastalih usled bubuljica preporučuje se kozmetička linija “Efoliac”. Najpre se lice čisti gelom, koji sa svojim adekvatnim pH štiti hidrolipidnu barijeru, čak i kad je koža oštećena agresivnim tretmanima. Poželjno je koristiti i tonik za čišćenje i toniranje lica, a najvažnija je “Efoliac” rekonstruktivna krema, koja sadrži visoku koncentraciju aktivnih principa za obnavljanje hidrolipidne barijere. Vrlo često korišćenje takozvanih oralnih antiakne tretmana ima neželjeni efekat, pa nastaju ožiljci i tamne fleke. Korišćenjem ove kreme jednom ili dva puta na dan vratićete koži prirodnu elastičnost i svežinu.
Ana Arsenijević, farmaceut apoteke “Biljana i Luka”

lepota i zdravlje dermatologija spas od akniPitanje: Imao sam lepu i zdravu kožu, ali je zbog nepravilnog održavanja postala masna, zategnuta, crvena i puna mitesera. U poslednje vreme pojavljuju mi se i akne. Koristio sam neke 100% prirodne preparate i od toga mi je lice bilo bolje, ali taj brend više ne mogu da pronađem u Beogradu. Da li možete da mi peporučite neke druge kolekcije preparata na prirodnoj bazi?

Milan, Beograd

 

Odgovor: Problematična koža zahteva dosta strpljenja i nege. Pošto ste se sami odlučili za prirodne preparate, naša preporuka bila bi kozmetika “Dr. Hauschka”, koja potiče iz Nemačke. Ova kozmetika postoji od 1967. godine, organskog je i prirodnog porekla. Bazira se na principu homeopatije – “slično se sličnim leči”. Ono što se preporučuje za kožu poput vaše jeste “Dr. Hauschka” krema za čišćenje, tonik special, normalizirajuće ulje i krema od dunje.
Jelena Mojsa, magistar farmacije

 

Pitanje: U nekoliko poslednjih nedelja na nosu, čelu i bradi pojavljuju mi se neke kvržice. Izgledaju kao potkožne bubuljice, crvene su i bolne na dodir. Da li je to znak da mi je lice nečisto ili može da bude i neka kožna bolest?

Mirna, Subotica

 

 

 

Odgovor: Na osnovu onoga što ste napisali, zaključujem da bi moglo da bude i jedno i drugo. Pretpostavljam da su, ipak, u pitanju akne, jer kažete da su bolne na dodir. Akne možete tretirati linijom “Efoliac” – penastim gelom za umivanje ujutro i uveče, hidratantnom umirujućom kremom za jutarnju negu i kremom “Efoliac Acnomega 200” za veče. Savetujem vam da odete i na ginekološki pregled, a svakako se obratite i dermatologu u Subotici.
Jelena Mojsa, magistar farmacije

Tagovi: