Nezdravi doručak: 13 namirnica koje treba izbegavati

by | maj 3, 2022
Nezdravi doručak

Nezdravi doručak može da nam donese više štete nego koristi, a evo o čemu se radi. 

Kao što već i vrapci na grani znaju, doručak je najvažniji obrok u toku dana. Pored toga što utiče na pravilno funkcionisanje organizma, prvi jutarnji obrok je gorivo koje održava nivo energije u toku dana. Takođe, dobro izbalansiran doručak sprečava napade gladi kasnije u toku dana, a samim tim utiče i na smanjenje rizika od nagomilavanja viška kilograma.

Sa druge strane, pogrešan izbor namirnica utiče na prejedanje kasnije u toku dana, nagomilavanje viška kilograma, povećava rizik od kardiovaskularnih i drugih oboljenja. Stoga je važno šta biramo za jutarnji obrok.

Nezdravi doručak

U nastavku vam donosimo spisak namirnica koje bi trebalo da izbegavamo kada je prvi obrok u toku dana u pitanju.

1. Slanina – Sadrži velik postotak zasićenih masti i holesterola i često jako procesuirana nitratima od kojih se može javiti i glavobolja.

2. Peciva sa sirom ili maslacem – Prazni ugljeni hidrati s vrlo malo nutritivnih vrednosti poput vlakana, proteina, celovitih žitarica itd.


Pročitajte i… Doručak koji topi kilograme i sprečava rak debelog creva

 

3. Energetske pločice – Što se tiče šećera i kalorija, energetska pločica vam dođe kao da jedete čokoladu za doručak (nadamo se da to nije slučaj!).

4. Čokoladni namazi – Ne sadrže nutritivne vrednosti.

5. Sok od pomorandže – Pritom mislimo na gotove, kupovne sokove u tetrapaku koji su puni konzervansa i procesuiranog šećera.

6. Žitarice – Žitarice bez vlakana i proteina su još jedan izvor praznih kalorija, a zbog dodatka šećera povećavaju vam šećer u krvi i vrlo brzo ćete ponovno osetiti glad.

7. Krofne – Jedan od najgorih mogućih izbora za doručak: čisti ugljeni hidrati + šećer + duboko prženje = krofna.

8. Kafa za poneti – Dodaci na „fancy“ kafama poput šlaga, čokoladnih preliva i sirupa s uokusom pretvaraju vašu jutarnju kafu u kalorijsku bombu.

9. Kupovna ovsena kaša – Ovsena kaša iz prodavnice je obično puna sakrivenih šećera što je čini lošim odabirom za doručak.

Pročitajte i… Zašto je salata najzdraviji izbor za doručak?

10. Palačinke – Palačinke od belog brašna, masnoća poput maslaca i šećera povisuju vam šećer u krvi i vrlo brzo osećate glad – što znači da su nikakva opcija za doručak.

11. Hleb – Isto važi kao i s mafinima ili bilo kakvim drugim poslastičarskim i pekarskim proizvodima, ako ne znate šta je tačno u njima – pokušajte da ih izbegnete.

12. Mafini – Jako retko ćete pronaći zdrav mafin osim ako ga niste napravili sami.

13. Vafli – Vafli nemaju nikakvu nutritivnu vrednost. Ako ih pravite sami koristite celovite žitarice i izbegavajte šećer koji im je inače glavni sastojak.

lepotaizdravlje.rsJoelBoily/iStock/Getty Images Plus via Getty Images