Meditacija pre ili posle vežbanja? Evo šta kažu eksperti

by | maj 3, 2022
Meditacija pre ili posle vežbanja

Šta je učinkovitije, meditacija pre ili posle vežbanja? Odgovor na ovo pitanje pokušavamo da dobijemo u nastavku. 

Meditacija, u svim svojim oblicima, ima mnogo benefita, dd opuštanja, suočavanja sa stresom do koncentracije.

Kao oblik opuštanja, ima i odlične prednosti uz trening. Bolje će vas koncentrirati i opustiti, ali ostaje veliko pitanje – treba li meditirati pre početka vežbanja, ili završiti trening pa se onda opustiti uz meditiranje?

Članak se nastavlja posle reklama

Meditacija pre ili posle vežbanja?

Meditacija i fizička kondicija – idu ruku pod ruku. Ako se radi ispravno, meditacija ne može samo pogodovati našem režimu nego i ubrzati naše ciljeve.

Meditacija je, sama po sebi, terapijski režim. Ako meditiramo pre početka treninga, to može smiriti naš um i pomoći pri koncentraciji. Meditacija pre treninga omogućuje nam da se opustimo i istegnemo mišiće. Zapravo, ako se radi ispravno, to takođe može promeniti i način na koji naše telo reaguje na vežbu.

Međutim, ako meditirate nakon treninga, velike su šanse da će se rezultati udvostručiti i da ćemo odmah videti razliku. Osim toga, može se suprotstaviti nekim nuspojavama koje donosi zamoran trening.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Kako meditirati? Kompletan vodić za početnike

Smanjuje stres

Sada znamo da je meditacija sjajan način za ublažavanje stresa te učinkovito deluje na snižavanje hormona stresa u telu. Vežbanje, iako dobro za telo, stavlja ga pod veliki stres. Redovna meditacija može pomoći u suzbijanju stresa i učiniti naše telo spremnijim za rešavanje izazova koji dolaze zajedno s vežbanjem. Uz to, izgrađujemo i izdržljivost.

Članak se nastavlja posle reklama

Smanjuje bolove

Nakon napornih treninga ukočeni ste i imate upale mišića drugi dan? Pa, meditacija vam može priskočiti u pomoć. Nekoliko studija i istraživanja dokazalo je da meditacija može pomoći u ublažavanju hroničnog bola. Zapravo, meditacija aktivira i zahvata neka područja mozga koja deluju kao receptori bola, smanjuju stres i pomažu nam da bolje s njim upravljamo.

Članak se nastavlja posle reklama

Pomaže u bržem oporavku

Neovisno koliko dugo vežbamo, potrebno nam je vreme da se oporavimo od treninga. Iako je važno vjžbati ispravno, meditacija  takođe može pomoći da se brže oporavimo. Bolovima i upali možete se suprotstaviti na dobar način ako redovno meditirate nakon vežbanja.

Članak se nastavlja posle reklama
Kako meditirati nakon treninga?

Meditacija nakon treninga može napraviti veliku razliku u našem režimu. Ako tražimo način da poboljšamo svoj trening i iskoristimo prednosti meditacije, evo rutine koju možete isprobati.

  • Odvojite deset minuta nakon završetka treninga. Pronađite udobno mesto, podlogu, prekrstite noge i otvorite dlanove.
  • Počnite tako što ćete zatvoriti oči.
  • Radite vežbe disanja. Udahnite i izdahnite.
    Ponavljajte vežbe disanja neko vreme.

Kako vreme prolazi, možete proširiti ovaj režim i slediti isti obrazac. Ovo će biti sjajan način  da se smirite i odmorite nakon napornog vežbanja.

Izvor: ljepotaizdravlje.hr

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsFizkes / iStock via Getty Images