Zdrava gojaznost: Da li to zaista postoji?

by | 3 maja, 2022
Zdrava gojaznost

Zdrava gojaznost termin je s kojim se sve češće susrećemo, a nas je zanimalo da li zaista osoba može biti zdrava iako je gojazna?

Iako postoje brojni faktori koji utvrđuju da li je osoba gojazna, ili ne, najčešći način jeste računanje indeksa telesne mase, odnosno BMI. A kada BMI nadmaši cifru od 30, smatra se da je osoba gojazna.

Ipak, jesmo li prevazišli ovaj sistem računanja i da li gojazne osobe mogu biti zdrave? Evo šta kažu naučnici.Zdrava gojaznost

Ovaj termin je doneo dosta prepirki i kontroverzi u svetu nauke. Šaron Zarabi, doktorica iz Lenoks Hil bolnice u Njujorku smatra da nije ni od kakve koristi govoriti da gozajne osobe ne mogu biti zdrave.

Ona smatra da treba da idemo korak dalje i da ne koristi BMI za kategorisanje zdravlja osobe. Prema njemu, pravi fokus jeste na pitanju šta je zdravo?

Da li vegetarijanac koji ima BMI 30, a izbegava zasićene masti iz mesa te konzumira samo ugljene hidrate smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti? Možda, ali ovim načinom israne povećava nivo triglicerida. A to nije zdravo, rekla je doktorica.

Pročitajte i… Indeks telesne mase ipak nije uvek pokazatelj zdravlja?

Da bismo odredili je li osoba zdrava, potrebno je posmatrati sve navike, od fizičke aktivnosti, kvaliteta sna, nivoa vitamina i minerala u organizmu, jačinu, način disanja, društvene konekcije i sreću.

Neki testovi nam pomažu da na zdravlje gledamo holistički, a jedan od njih jeste i test „sedenja“ koji određuje s kojom lakoćom pacijent ustaje sa stolice.

S druge strane, nutricionisti kažu da je mali procenat gojaznih osoba zdrav. Gojaznost sama po sebi nije dobra po naše zdravlje, smanjuje životni vek i sl. Uz to, prema istraživanjima, gojazne osobe imaju tendenciju da izbegavaju preglede, zbog osećaja srama zbog težine. A u ovom slučaju, doktori bi trebalo da se prema gojaznim osobama ophode jednako kao prema osobama koje imaju zdrav BMI.

Na kraju krajeva, zdravlje je individualna stvar i zavisi od različitih faktora, kako fizičkih, tako i emocionalnih. I nije sve određeno ciframa na vagi.

Pročitajte i… Stres i telesna težina – koja je veza?

 

 

lepotaizdravlje.rsMaria Korneeva / iStock / Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.