Orgain superfoods: Najmoćnija prevencija koja je napravila presedan u američkoj medicini

Bobičasto voće, kupusnjače, kurkuma i mnoge druge namirnice obiluju sastojcima koji mogu prevenirati i najteža oboljenja

by | mart 31, 2023
superfood

Da bismo povratili i sačuvali zdravlje – treba nam orgain superfoods. To važi za sve bolesti, pa i one najteže (kardiovaskularne, hronične, maligne…). A najbrže ćemo ojačati imunitet ako jedemo zdravu hranu. Naročito sledeće namirnice…

Orgain superfoods: Namirnice koje čuvaju zdravlje

Da se razumemo, nijedna hrana ne štiti ljude od raka u potpunosti, ali neke namirnice sadrže hranljive materije koje mogu pomoći u smanjenju rizika. Vredi napomenuti da su polifenoli, resveratrol, vitamin C i drugi hranljivi sastojci prisutni u mnogim namirnicama biljnog porekla. Navedeni sastojci mogu pomoći u jačanju imuniteta i prevenciji najtežih oboljenja.

Orgain superfoods:1. Kordiceps i reiši

Reiši gljive sadrže polisaharide, kompleksne ugljene hidrate koji imaju imunomodulatorno dejstvo. Osim toga, sadrže i triterpenoide (imaju antiinflamatorno, antioksidativno i antitumorsko dejstvo), kao i peptide koji poboljšavaju moždane funkcije i smanjuju stres. Reiši sadrži i ganoderičnu kiselinu koja ima antiinflamatorno, antioksidativno i antitumorsko dejstvo. Polisaharidi u gljivi kordiceps imaju slična imunomodulatorna dejstva kao i oni koje sadrži reiši. Ono što ovu gljivu čini posebnom je jedinjenje kordicepin koje ima antivirusno, antibakterijsko i antitumorsko dejstvo.  

2. Jabuke

Ima mnogo istine u izreci „jedna jabuka na dan – i doktor vam neće biti potreban“. Jabuke sadrže polifenole koji mogu pomoći u prevenciji najtežih oboljenja. Polifenoli su jedinjenja  koja mogu sprečiti upale, kardiovaskularne bolesti i infekcije.

3. Kupusnjače

Brokoli, karfiol i kelj sadrže korisne hranljive materije, uključujući vitamin C, vitamin K i mangan. I, što je još važnije, sulforafan – biljno jedinjenje sa potencijalnim antikancerogenim svojstvima.

 

L&Z preporuka:

Orgain Organic Superfoods

Koje su koristi od organske Orgain super hrane?

 • Pogodan za osobe koje su bile na agresivnim terapijama (među kojima je i Covid-19)
 • Poboljšava funkciju jetre
 • Doprinosi oporavku mišića
 • Smanjuje glikemijski odgovor
 • Jača imunološki sistem
 • Smanjuje oksidativni stres
 • Ima jak detoks efekat
 • Poboljšava varenje i čuva zdravlje creva
 • Čine nas sitim duže vreme i samim tim pomaže mršavljenju
 • Poboljšava apsorpciju hranljivih materija
 • Poboljšava mentalno zdravlje
 • Pogodan za osobe na posebnom režimu ishrane (vegani, alergični na laktozu i gluten)
 

Orgain superfoods: 4. Šargarepa

Šargarepa sadrži nekoliko esencijalnih hranljivih materija, uključujući vitamin K, vitamin A i antioksidante. Osim toga, sadrži velike količine beta-karotena, koji je odgovoran za izrazitu narandžastu boju. Studije otkrivaju da beta-karoten igra vitalnu ulogu u podršci imunološkom sistemu i može pomoći u prevenciji karcinoma.

5. Bobičasto voće

Obiluje vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima i dragocenim antioksidantima, antocijanima i flavonoidima za koje se prepostavlja da mogu prevenirati maligna oboljenja. Što češće jedite borovnice, jagode, kupine, trešnje, brusnice, asai bobice (kod nas se mogu naći u prahu u prodavnicama zdrave hrne ili u obliku suplemenata).

6. Mahunarke

Mahunarke, kao što su pasulj, grašak i sočivo, bogate su vlaknima, što može pomoći u smanjenju rizika od nekih vrsta karcinoma.

7. Cimet i kurkuma

Cimet je dobro poznat po svojim zdravstvenim prednostima, uključujući sposobnost da smanji šećer u krvi i ublaži upale. Osim oboleli od dibetesa, ovaj začin, što češće, treba da konzumiraju svi jer pomaže u prevenciji malignih oboljenja. Kurkuma je začin dobro poznat po svojim zdravstvenim svojstvima. Kurkumin, njegov aktivni sastojak, je hemikalija sa antiinflamatornim, antioksidativnim, pa čak i antikancerogenim efektima. Kako biste poboljšali apsorpciju kurkumina, kad ga dodajete u jela, obavezno dodajte i malo mlevenog crnog bibera.

8. Pšenična trava

Pšenična trava se najčešće prodaje kao dodatak ishrani u obliku praha. Možete je dodavati u sokove, smutije, kaše… Zeleni prah pšenične trave neutrališe toksine, sprečava karijes, snižava krvni pritisak i pomaže u prevenciji kardiovaskularnih i malignih oboljenja. 

9. Kinoa, lan, čia, proso, heljda

Nema zdravlja bez semenki… Lanene semenke obiluju vlaknima, kao i masnoćama koje su zdrave za srce, i sprečavaju opstipaciju, što su više nego dovoljni razlozi da ih konzumirate redovno. Osim toga, neke studije sugerišu je i odličan saveznig u prevenciji malignih oboljenja. Makar 3 do 4 puta nedeljno dodajte po supenu kašiku mlevenog lana u smutije, kaše, jogurt… Različite laboratorijske analize sugerišu da sastojci čija semena imaju antioksidativno, antiinflamatorno, antikancerogeno i antitrombotičko dejstvo. Osim toga, može poboljšati zdravlje creva. Što češće treba jesti i kinou – veoma je ukusna i svašta od nje možete napraviti. Semenke kinoe sadrže polifenole koji mogu pomoći u smanjenju rizika od kardiovaskularnih i malignih bolesti.

Razne đakonije možete da pripremite od prosa – i to za tili čas. Vaša creva će vam biti zahvalna. A neke studije sugerišu da bi proso mogao biti od pomoći i u prevenciji kolorektalnog karcinoma. Da bi se sačuvalo zdravlje i sprečila teška oboljenja, savetuje se i redovno konzumiranje heljde koja potpuno opravdano važi za jednu od najzdravijih namirnica. 

10. Paradajz

Likopen je jedinjenje koje se nalazi u paradajzu i odgovorno je za njegovu živopisnu crvenu boju, kao i za antikancerogena svojstva. Nekoliko studija je otkrilo da povećani unos likopena i paradajza može dovesti do smanjenja rizika od raka prostate.

Ako želite da sačuvate zdravlje, konzumirajte navedene namirnice svaki dan, a dragocene sastojke koje sadrže možete naći i u odličnim suplementima. Klonite se slatkiša, alkohola, pržene, masne i brze hrane.

 

 

Lisovskaya/gettyimages.co.uk