Predlog za ručak: Punjeni kupus iz rerne

by | januar 3, 2016

Kupus i slanina su izuzetno pikantan spoj, zato je ovo jelo prava poslastica za gurmane.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– manja glavica kupusa
– 400 g dimljene slanine
– 2 lepinje
– 2 jajeta
– crni luk
– 2 kašike prezli
– lovorov list
– nekoliko zrna bibera
– majoran
– so

Priprema:
1. Skuvajte slaninu isečenu na šnite s lovorovim listom i biberom. Izvadite iz vode slaninu, lovor i biber i ostavite sa strane da se ohlade. U toj vodi kratko prokuvajte glavicu kupusa, a zatim ga izvadute i ostavite da se procedi. Nemojte bacati tečnost.
2. Umočite lepinje u tečnost u kojoj su se kuvale ostale namirnice i sačekajte da lepo upije vodu i nabubri. Pomešajte lepinje, iseckan crni luk, jaja, majoran, so i prezle. Kada se sve dobro pomeša, dodajte slaninu, biber i lovor.
3. Prepolovite kupus i stavite u dublji peh tako da sečena strana bude okrenuta dole. Razdvojte blago listove kupusa i između njih stavite fil sa slaninom. Preko kupusa zatim prelijte tečnost u kojoj se kuvala slanina, poklopite i pecite na 180 stepeni C oko pola sata dok se na kupusu ne uhvati korica zlatne boje.

Tagovi: