Predlog za ručak: Riblje loptice s pikantnim sosom

by | decembar 4, 2015
Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 400-500 g ribljih fileta
– 1 cm oljuštenog rendanog đumbira
– 900 g krompira iseckanog na kockice
– 2 šargarepe iseckane na kockice
– glavica belog luka (očišljeni i usitnjeni čenovi)
– 1 jaje, umućeno
– 1 1/2 šolja gustina
– 1/2 šolje brašna
– so i bibier po ukusu
– 8 šolja bistre riblje supe
– ulje za prženje
Za sos:
– šolja sirćeta
– šolja mineralne gazirane vode
– šolja smeđeg šećera
– 3 kašike soja sosa
– 2 kašike gustina (razmućene u 3 kašike vode)
– malo tucane paprike

Priprema:
1. Skuvajte riblje filete u vodi s đumbirom
2. Kada je riba skuvana, usitnite je viljuškom tako da dobijete oko 4 šolje kuvane ribe.
3. U posebnoj šerpi skuvajte krompir i šargarepu dok ne omekšaju.
4. U blender stavite ribu, krompir, šargarepu, beli luk i jaje i dobro umutite. Prebacite smesu u posudu i doadjte brašno i gustin i dobor promešajte, pa dodajte so i biber.
5. Od ove smese pravite loptice i kuvajte ih u bistroj ribljoj supi dok ne porumene.
6. Skuvane loptice zatim pržite u dubokom ulju.
Sos:
U tiganju pomešajte sirće, gaziranu mineralnu vodu, šećer i soja sos. Krčkajte dok se šećer ne rastvori, pa dodajte gustin rastvoren u vodi. Ako želite gušći sos, dodajte više gustina i kuvajte da se ublaži ukus gustina. Ako želite pikantniji ukus, dodajte ljutu tucanu papriku.
Poslužite riblje loptice uz sos.

Tagovi: